De ce românii încalcă regulile bunului-simț în țară și în străinătate le respectă? Explicația sociologului Gelu Duminică
Curățenia unui oraș arată de multe ori cât de civilizați sunt locuitorii. Două treimi dintre bucureșteni se plâng însă că metropola este murdară. Dacă unii ar fi mai atenți unde "scapă" de gunoaie, Capitala ar scăpa și ea cu fața curată. Voluntarii încearcă să mai înlăture mizeria, polițiștii să dea amenzi cui merită, dar avem nevoie și de bun-simț ca să îndreptăm lucrurile. Campania Digi24 "România nebunului simț", o pledoarie pentru civilizație, vine acum cu exemple!
Alegeri SUA 2024. S-a deschis prima secție de votare
Criză de muncitori în construcții. Șantierul unde lucrează oameni din 4 județe, ca să ridice 100 de blocuri
DIGI Spania îi ajută pe cei afectați de inundațiile catastrofale
Românii se întorc acasă. Motivul care îi face să renunțe, după ani de pribegie, la viața din Occident
Surse: PNL vrea să-l pună premier pe Ilie Bolojan după alegerile prezidențiale
Operaţiunea „Ghost Gun”
O femeie a murit în fața spitalului, la scurt timp după ce a fost externată
Maia Sandu a câștigat cu 82% în diaspora
Campania la prezidențiale, „o luptă nedreaptă”
Teodora Iacob: De ce mai aruncă românii gunoi pe stradă?
Gelu Duminică – sociolog: Pentru că așa am fost învățați. În perioada comunistă, lumea fura de la stat și nu avea senzația că fură , pentru că era a altora, nu era al meu. Plus că binele comun nu prea contează, contez eu. Stai mă, adică toată lumea face la fel. Eu de ce nu aș face? Suntem mai aproape de Orient , decât de Occident din punct de vedere al respectului față de celălalt.
Teodora Iacob: Știți că sunt oameni care în țară se comportă într-un fel și când trec granița se schimbă total. De ce?
Gelu Duminică - sociolog: Pentru că societatea impune regulile. Zic băi ce mișto e acolo, nici nu poți să arunci pe jos, dar tu acasă tot pe jos aruncai și așteptai ca altcineva să curețe după tine.
-Astea sunt strânse toate de pe stradă, de pe lângă coșuri?
-Da, de aici de la maidan.
-Și ce aruncă oamenii?
-PET-uri, cartoane, resturi menajere.
-Dar nu au loc la coș sau de ce aruncă oamenii?
-Bună întrebare, ar trebui să îi întrebăm pe ei.
Gelu Duminică – sociolog: Proprietatea asta privată înseamnă ce am eu, familia, restul, societatea nu e... Cerem să se schimbe societata, dar de la ea putere , eu nu am nicio treabă, eu sunt curat, harnic, ceilalți sunt nașpa.
-Găsiți des astfel de situații cu mobilier aruncat pe stradă?
-Zilnic..
Statisticile europene spun că Bucureștiul este unul dintre cele mai murdare orașe din blocul comunitar.
-E vina tuturor
-Nu de la noi pleacă?
Mai este însă mult de muncă împotriva unui obicei enervant. Românii mănâncă 13.000 de tone de semințe în fiecare an. Dar nu acesta este obiceiul enervant...
-Da, mănâncă semințe și le scuipă pe jos... Își permite omul....
Șoferul cu mașină scumpă și apucături ieftine a scăpat de apostrofări. Mulți încep să ia atitudine însă împotriva celor lipsiți de bun-simț. O doamnă care împrăștia coji de semințe într-un tren a devenit personaj negativ în toată țara după ce lecția primită de la o tânără a fost filmată și postată pe internet.
-Unde aruncați doamnă semințele, cojile? V-am văzut că puneți pe jos, nu aveți o punguță.
-Nu am aruncat.
-Cum nu? Am văzut cu ochii mei, nu vă este rușine.
-Dar nu vrei tu să îți vezi de treaba ta?
-Nu pot, că și eu circul aici și nu vreau să calc în mizeria celorlalți.
-Cine ești tu să îmi zici mie?
-Sunt un cetățean care merge cu CFR.
Spiritul civic se pare că lipsește însă la București. Cei care aruncă prin autobuze coji de semințe nu sunt deranjați de nimeni. Așa că vehiculele se transformă... în mașini de gunoi. Călătorii aruncă în ele tot ce le nu le mai trebuie.
Șofer STB: Coji de semințe, pungi de la covrigi, covrigi, bomboane, am găsit și adidași.
Lazăr Vasile - şef autobază STB: Se spală la retragere, zilnic se mătură, se șterg, ștergem bări, scaune, dar după 2-3 ore, ele imediat sunt lăsate cu mizerie după călători. Ține de educație, noi încă mai suferim la capitolul ăsta. Ar putea să își ia sticla goală în sacoșă, în geantă și să o arunce la primul coș, dar e mai ușor să o lăsăm pe scaun.
Leonard Doroftei se alătură campaniei noastre
Sociologii spun că cei care nu nimeresc regulile de bun simț sunt mustrați tot de mai des de oameni cărora le pasă de mediul înconjurător. Iar în luptă se alătură și fostul campion mondial la box Leonard Doroftei.
Leonard Doroftei - fost campion mondial la box: Uite asta e nesimțire, să arunci la colțul străzii gunoiul. Vin oamenii să îl adune, pentru că tu nu ai bunul-simț să îl arunci acolo unde trebuie. Asta înseamnă nesimțire și pentru asta trebuie să luptați pentru ca orașul să fie cât mai curat și mai frumos!
Gelu Duminică – sociolog: Numărul campaniilor pornite de indivizi împotriva celor care aruncă începe să fie din ce în ce mai mare, ceea ce arată că socitatea are embrion de însănătoșire, dar trebuie să fie și provocată.
Cu străzile curate | Voluntari cu maniere
Câțiva tineri vor să schimbe însă lucrurile... cu mâna lor și prin puterea exemplului.
Radu Bunea - cofondator Clean2Go România: Păi strângem gunoaiele de pe stradă, vrem să le arătăm oamenilor cât de ușor e să menții curățenia pe stradă, în drum spre muncă sau la o ieșire în oraș, e suficient să te apleci și să iei de jos gunoiul.
-Faceți voluntar acest lucru?
-Absolut. E e proiectul nostru și nu așteptăm nicio răsplată.
Experiment: 7 kilograme de gunoi strâns în 15 minute
Vă propun un experiment. Să vedem câte gunoaie putem strânge intr-un sfert de oră.
Ioana Tache - cofondator Clean2go România: Scopul final e de a le demonstra oamenilor că se poate și data viitoare să se gândească de două ori înainte.
Dacă aţi filmat oameni care merită o lecţie de bun-simţ, trimiteţi-ne exemple pe WhatsApp la numărul 0771.100.304, pe Facebook Digi24 sau pe adresa de e-mail redacţie@digi24.ro.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News