Dăncilă: Cazurile de violenţă domestică, în creştere îngrijorătoare. 1.374 de persoane şi-au pierdut viaţa între 2009-2016
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la semnarea contractului de finanţare pentru proiectul "Venus - Împreună pentru o viaţă în siguranţă", că în ultima perioadă numărul cazurilor de violenţă domestică înregistrează o creştere îngrijorătoare. Proiectul, în valoare de 11 milioane de euro, fonduri europene, prevede realizarea unor locuinţe sociale, "organizate într-o reţea integrată la nivel naţional, în care victimele violenţei domestice să poată fi protejate, să primească asistenţă psihologică, juridică şi să locuiască o perioadă de timp, până când vor putea duce o viaţă normală şi independentă", a adăugat Dăncilă.
Scandal uriaș la metrou, provocat de un bărbat care își agresa iubita
Ministrul Familiei reacționează după declarațiile controversate ale lui IPS Teodosie
Intervenție dramatică a mascaților
România, criticată dur de SUA: Tolerează violurile, violența domestică și corupția la nivel înalt
Agresorul din Chiajna a fost scos din casă după 14 ore
Unchiul fetiței, despre suspectul în cazul cadavrului din canapea: „În fața noastră nu se comporta urât”
Care sunt cauzele care duc la drame ca cea din Chiajna
Alertă și mobilizare de forțe în Chiajna
Imagini cu femeia încuiată de iubit în portbagajul unei maşini în flăcări
Contractul de finanţare a proiectului "Venus - Împreună pentru o viaţă în siguranţă" a fost semnat, luni, de ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, şi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse între Femei si Bărbaţi, Graţiela Drăghici.
„Semnarea finanţării proiectului «Împreună pentru o viaţă în siguranţă» este o premisă solidă că mii de oameni - femei, bărbaţi şi copii - vor fi protejaţi de violenţa în familie şi îşi vor recăpăta încrederea şi demnitatea. Este un semnal puternic totodată că violenţa în familie nu este tolerată, iar atunci când, din păcate, apare este important ca victimele să ştie că nu sunt singure şi pot fi sprijinite ca să revină la o viaţă normală. Datele arată că, din nefericire, cazurile de violenţă domestică înregistrează o creştere îngrijorătoare. Un indicator care reflectă gravitatea acestui fenomen este numărul mare de decese cauzate de violenţa în familie: 1.374 de persoane şi-au pierdut viaţa în perioada 2009-2016 ca urmare a agresiunilor suferite. Întreaga societate a fost impresionată de cazurile tinerelor ucise de partenerii lor”, a declarat, la ceremonie, premierul Viorica Dăncilă.
Ea a spus că formele de agresiune sunt de mai multe tipuri, nu doar fizică, iar victimele violenţei domestice sunt tot mai multe de la an la an.
„Combaterea violenţei în familie şi sprijinirea victimelor sunt imperative. Am acţionat în acest sens atât în timpul activităţii mele ca europarlamentar, cât şi în mandatul de prim-ministru. Una dintre primele măsuri aprobate în calitate de şef al Executivului a fost menită să reglementeze ordinul de protecţie provizoriu, care să permită poliţistului să intervină la timp în situaţii de pericol iminent. Am venit apoi cu reglementări mai clare pentru promovarea egalităţii de gen şi combaterea violeneţei în familie şi proceduri coerente de intervenţie pentru specialişti, astfel încât să se obţină o protecţie reală a victimelor”, a afirmat Dăncilă.
Premierul a precizat că proiectul Venus este estimat la 11 milioane de euro, bani europeni.
„Facem astăzi încă un pas foarte important: asigurăm finanţarea pentru un program prin care să oferim protecţie, siguranţă şi sprijin persoanelor agresate în propriile familii. Proiectul «Venus - Împreună pentru o viaţă în siguranţă» este estimat la 11 milioane de euro şi va fi finanţat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Capital Uman. Cu ajutorul acestor fonduri, vor fi realizate locuinţe sociale, organizate într-o reţea integrată la nivel naţional, în care victimele violenţei domestice să poată fi protejate, să primească asistenţă psihologică, juridică şi să locuiască o perioadă de timp, până când vor putea duce o viaţă normală şi independentă”, a adăugat Dăncilă.
De asemenea, aceste persoane vor fi sprijinite prin programe de formare profesională pentru a se integra profesional şi social.
„Este esenţial acest sprijin pentru că în foarte multe cazuri victimelor le este teamă să părăsească domiciliul pentru că nu au un loc de muncă şi sunt dependente financiar de agresor. Acest program va fi dezvoltat la nivel naţional prin colaborarea cu autorităţile locale. Îmi doresc ca punerea lui în aplicare să înceapă în cel mai scurt timp, având în vedere că proiectul este bine pregătit şi au fost deja încheiate protocoale de colaborare între Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei si Bărbaţi şi autorităţile locale”, a mai spus premierul.
Sursa: Digi24, News.ro
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News