Live

Cum scăpăm de superstiția „Vineri 13”. Ziua „cu ghinion” afectează zeci de milioane de oameni, dar accidentele rutiere sunt mai puține

Data actualizării: Data publicării:

800 de milioane de dolari. Atâți bani se pierd la nivel global în zilele de vineri, 13. Cercetătorii unui institut pentru fobii din Statele Unite susțin că de vină sunt superstițiile legate de ghinion în anumite date.

Conform sudiului, antreprenorii nu călătoresc cu avionul într-o zi de vineri, 13, își amână întâlnirile de afaceri și își gestionează companiile diferit față de restul zilelor.

Superstițiile sunt atât de puternice, încât această zi ar afecta între 17 și 24 de milioane de oameni, doar în Statele Unite.

Numărul 13 este atât de temut, încât 80% din clădirile de birouri evită al 13-lea etaj, în multe aeroporturi nu există poarta 13, iar în spitale cu greu găsești camera numărul 13.

Pe de altă parte, o companie de asigurări din Olanda susține că într-o zi de vineri 13 sunt mai puține accidente rutiere, pentru că șoferii circulă mult mai atent decât într-o vineri obișnuită.

Mihaela Săhlean, psiholog: O falsă definiție a unei situații ce invocă un anumit deznodământ, sau un anumit comportament va determina ca aceasta să se împlinească și în acest fel, definirea acelei situații, a acelui deznodământ, a acelui comportament devin reale. Adică o atare predicție, datorită potrivirii contextuale, ajunge să schimbe comportamentul unora, modificând niște situații.

Pe scurt, orice profeție acceptată ca realitate, va ajunge să fie împlinită tocmai datorită acestei acceptări. Așa se și explică.

Putem vorbi și de un comportament gregar. Aici am putea vorbi de modul în care indivizii dintr-un anumit grup pot acționa împreună similar, fără o direcție planificată.

Se aplică frecvent comportamentului colectiv, adică „a crede pentru că și ceilalți cred asta”, a face ceva, pentru că ceilalți fac”. Toate aceste sunt forme de anulare a decizie personale prin copierea unei decizii ce aparține unui grup. Grupul având o autoritate mai mare decât un individ, mizând pe inteligența colectivă: „așa se zice”, așa se face”.

Din punct de vedere psihologic este absolut fals. Mulțimea se poate înșela la fel ca o singură persoană. Argumentul cantitativ cade.

Dacă li s-ar explica foarte logic mitul profeției autoîmplinite, faptul că dacă tu îți proiectezi ceva și crezi în acea realitate, poți să o transformi în realitate, evident că la nivel logic ar înțelege.

Sunt oameni care nu vor să dea bani în ziua de luni. Unii patroni spun că îi dau de sâmbătă, sau marți. Există aceste idei, ele vehiculate prin contur în mintea unora.

Depinde ce crezi. E posibil într-o zi de 13 să câștigi și în foarte multe zile de 13 să pierzi. Atunci, celelalte, cantitativ, ar modifica o percepție, cea singura în care ai câștigat.

Nu ar trebui gândirea, voința, decizia personală să fie anulată de o decizie de grup, dar în mintea celor mai mulți oameni cantitativul sau numericul contează. Dacă mai mulți oameni traversează pe roșu, nu înseamnă că sunt într-o culpă mai mică pentru că sunt mai mulți. Mintea umană gândește de multe ori în felul acesta.

Editor web: Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pericolul depresiei de Crăciun. Cum putem să înfruntăm haosul și stresul de sărbători

„Am decis să îngropăm orice tip de discuție”. Românii, dezbinați de alegerile prezidențiale, acasă sau la locul de muncă

Bullying-ul începe încă de la grădiniță. Unul din cinci preșcolari este victima răutăților colegilor. „Copiii învață prin imitație”

Copiii care săvârșesc fapte penale și părinții acestora vor fi obligați să meargă la psiholog

Partenerii noștri