Live

Cum poate fi schimbată imaginea României de groapă de gunoi a Europei? Tanczos Barna: Începem prin a nu mai arunca deșeuri de la balcon

Data actualizării: Data publicării:
Ministerul Mediului asigură finanțare pentru ca fiecare primărie să amenajeze platforme de colectare selectivă a deșeurilor din gospodării Foto: Guliver/GettyImages

Programul prin care fiecare localitate va avea finanțare pentru platforme unde oamenii să poată depozita selectiv gunoiul din gospodăriile lor va fi demarat în luna iunie, a anunțat marți seara, la Digi24, ministrul mediului, Tanczos Barna. „Avem deja schițele pregătite, programul este în elaborare și cu siguranță în luna iunie deschidem această posibilitate de finanțare pentru primării”, a afirmat ministrul. Anul viitor putem avea primele asemenea platforme deja în funcțiune, a estimat Tanczos Barna.

El a arătat că o astfel de platformă nu înseamnă investiții foarte mari, sunt de ordinul sutelor de mii de euro la nivelul unei primării. Nu sunt construcții foarte complicate - trebuie betonată o platformă pe care să existe arii pentru deșeurile din construcții și containere pentru depozitare selectivă.

„Vom finanța, avem deja schițele făcute, va fi un program finanțat prin AFM, banii vor fi recuperați din PNRR. Avem un buget de 480 de milioane pentru asemenea platforme și insule pentru orașe, între blocuri, unde se pot duce selectiv deșeurile”, a precizat ministrul Tanczos Barna.

„Sunt cifre aberante”, a comentat ministrul observația că prețul pentru colectarea unei saltele, de pildă, în București (să vină cineva autorizat să ți-o ia, ca să nu o arunci la tomberoane etc - n.r.) este de 150 de lei. De aceea trebuie făcute aceste platforme pentru colectarea gunoiului dintr-o gospodărie - saltea, textile, pantofi, cauciuc etc. Dacă ar exista o platformă unde oamenii să-și ducă deșeurile, cu siguranță prețurile ar fi mai mici. Acolo ar putea fi dus inclusiv uleiul folosit în gospodărie, pentru că va exista un butoi special, a arătat ministrul.

Amenzi mai mari

Ministrul mediului a mai anunțat că amenzile pentru aruncarea gunoiului vor fi majorate, deși este imposibil să prinzi și să amendezi fiecare cetățean care aruncă gunoi.

„Însă înainte de majorarea amenzilor, trebuie să asigurăm alternativă, o infrastructură adecvată de care să beneficieze cetățenii: să avem colectarea selectivă a gunoaielor organizată de autoritatea publică locală, să avem platforme de depozitare, pe care le va finanța ministerul prin PNRR pentru toate UAT-urile, astfel încât mobilier, deșeuri din construcții, electrocasnice să fie duse acolo și puse în containerele special amenajate. În toate statele civilizate, există o locație, administrată de Primărie, te duci acolo, arunci textilele, arunci lemnul, arunci cauciucul în containerul special”, a explicat ministrul.

În România, există așa ceva doar la Oradea, a menționat Tanczos Barna.

„Primarii s-au plâns de fiecare dată că n-au bani, acum le vom asigura finanțarea. După accea, după ce avem alternativă și finanțare, cine nu face o să plătească amenzi usturătoare, de sute de mii de lei”, a punctat ministrul mediului.

Întrebat ce li se poate întâmpla primarilor care nu se ocupă de amenajarea unor astfel de platforme, ministrul le-a cerut oamenilor să nu îi mai voteze. Un primar care nu știe să rezolve problema deșeurilor n-ar trebui să mai aibă niciun mandat”, a spus Tanczos.

„Am stabilit cu colegii săptămâna trecută în minister că se analizează fiecare amendă și etapizare a lor - avertizare, amendă mai mică, obligație de ecologizare, dacă nu s-a făcut, amendă de 100.000 de lei, dacă nu s-a făcut nici în aceste condiții ecologizarea, plângere penală. Acesta este lanțul. Cu singuranță, în momentul în care vom avea aceste programe pornite, trebuie să mergem și pe partea pecuniară - majorarea amenzilor, pentru că nu se poate altfel, trebuie să existe și o coerciție”, a subliniat Tanczos Barna.

Cum poți reclama că cineva aruncă gunoi

Această țară nu poate fi schimbată și imaginea noastră de groapă de gunoi a Europei nu poate fi schimbată, dacă nu se schimbă mentalitatea omului și nu încetează să mai arunce deșeuri de la balcon. Trebuie să se schimbe și mentalitatea primarilor, care nu fac ceea ce trebuie pentru a le oferi oamenilor alternative. Și dacă primarul nu se schimbă din acest punct de vedere, eu zic că nu merită un nou mandat”, a spus Tanczos Barna.

El a recunoscut că „este dezolant, aproape catastrofal” peisajul de pe Centura Bucureștiului și a spus că a cerut Gărzii de Mediu în urmă cu trei săptămâni să meargă în controale și să facă curățenie.

Întrebat ce putem face dacă, de exemplu, în trafic pe Centura Capitalei fiind, vedem că cineva aruncă gunoi dintr-o mașină pe câmp, ministrul a explicat că este bine să facem o poză sau un film, ca să putem demonstra. În lipsa unei dovezi, e aproape imposibil să-l amendeze cineva pe individ.

„Dacă aveți un film sau o poză, puteți încărca într-un sistem informatic care se numește TrashOut - o aplicație care poate fi descărcată de pe internet și instalată pe telefon. Este un sistem informatic dezvoltat de mai multe ONG-uri, este sistemul pentru care am pregătit un protocol între Garda de Mediu și cei care l-au dezvoltat și administrează o platformă online prin care se urmărește ulterior fiecare pas de intervenție în cazul unei plângeri de genul acesta”, a anunțat Tanczos Barna. El spune că protocolul probabil va fi semnat săptămâna viitoare.

„TrashOut este o aplicație prin care și eu, și orice cetățean, la fel ca în Inspectorul pădurii, poate să încarce o poză și o locație GPS cu sacul de gunoi aruncat pe marginea șanțului. Ajunge într-un centralizator, se face o verificare de către voluntari care lucrează pentru acest sistem, ajunge o notificare la Primărie și la Garda de Mediu. Dacă Primăria nu face ecologizare, Garda de Mediu vine și poate să aplice amenda”, a explicat Tanczos Barna cum funcționează aplicația.

În felul acesta poate fi raportat și un vecin care aruncă gunoiul pe geam. „Îl fotografiez cu locație GPS și trimit fotografia la Trash Out. Aplicația deja funcționează, dacă căutați și descărcați pe telefon, puteți să încărcați poze chiar acum”, a spus ministrul mediului.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Tanczos Barna: „Ordonanța trenuleț” trebuie aprobată până cel târziu pe 30 decembrie

Tanczos Barna intră din nou în Guvern. Ce scandal a provocat la ultimul mandat de ministru

Tanczos Barna, propus de UDMR la Finanțe: Vom întări economia. Obiectivul e să asigurăm predictibilitate și credibilitate

Ipoteză șocantă în cazul dispariției unei tinere turiste în Palma de Mallorca: Ar fi fost incinerată de echipele de salubritate

Partenerii noștri