Live

Cum ne pregătim pentru o criză economică: Câteva sfaturi esențiale

Data publicării:
Alocația pentru copii poate fi încasată de către părintele căruia i s-a încredințat minorul printr-o decizie a judecătorilor care au emis un ordin de protecție în caz de violență domestică.. Foto: GettyImages

Întreaga lume a fost luată prin surpindere de pandemia de coronavirus, care ne-a dat brusc viețile peste cap. După criza de sănătate, va urma una financiară. Unii economiști spun că aceasta va lovi mai puternic decât cea din 2008, alții estimează că economia se va recupera rapid, după ce va trece pandemia. Ce sfaturi ne dau specialiștii, aflați acum.

Analiștii financiari ne sfătuiesc ca, înainte de toate, să ne facem un buget personal sau de familie, pentru a ști exact de câți bani dispunem în fiecare lună, să prioritizăm cheltuielile și să scăpăm de cele care nu sunt necesare.

Irina Chițu, analist financiar: În această perioadă, poate ar fi bine să punem într-un fond de rezervă banii pe care nu îi mai cheltuim în această perioadă, de exemplu, din transport, din ieșirile din oraș. Să evităm cheltuielile făcute din plictiseală, din impuls. Dacă mergem la cumpărături să mergem doar cu listă, pentru că altfel avem tendința să cumpărăm mai mult decât avem nevoie și mai ales acum să fim atenți la termenele de expirare a produselor.

În eventualitatea unei crize, trebuie să fim pregătiți să ne reducem costul facturilor lunare. Spre exemplu, când ne uităm seara la televizor putem stinge becul în cameră sau, în loc să umplem cada cu apă, putem opta pentru dușuri scurte.

Aceste obiceiuri simple ne vor ajuta să salvăm câteva zeci de lei lunar. Ar fi indicat apoi să încercăm să reducem cât mai mult și alte costuri, să ne folosim la magazine de cardurile de fidelitate sau să fim cu ochii pe reduceri.

Un alt sfat - ne achităm toate facturile și creditele la timp. Și nu în ultimul rând, trebuie să economisim.

Este foarte important și să ne ferim de înșelătoriile online.

Sincron Irina Chițu, analist financiar: În primul rând, să nu accesăm reclamele venite prin e-mail, prin social-media, dacă vin din partea unor companii necunoscute, iar când facem cumpărături, să intrăm doar pe site-urile acelea securizate, care au extensia „https”. Să ne informăm înainte de a cumpăra sau a face o donație, căutănd recenzii despre produs și companie.

Adrian Bența, consultant fiscal: În 2009-2010 a fost o altă criză, era lipsa banilor, era „Nu avem bani să facem aia, avem datorii”. În momentul ăsta este o criză de altă natură, este criza cererii, criza ofertei. Din punctul meu de vedere, impactul este mult mai mare și îmi aduc aminte că în anul 2009-2010, atunci a fost maxim, au fost șomeri, dar nu atât de mulți într-o perioadă atât de scurtă.

România ocupă locul 124 la nivel mondial din 143 de țări și ultimul loc din Uniunea Europeană la gradul de educație financiară, conform unui studiu realizat de Standard & Poor's Ratings.

Editor web: Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nouă polițiști de la Secția 16, condamnați după ce au torturat doi tineri. Nouă ani de închisoare pentru un fost lider de sindicat

Unda de șoc care a cutremurat sistemul financiar elvețian. Raportul prăbușirii băncii Credit Suisse a fost făcut public

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Țara în care doctorițele și profesoarele sunt obligate să se prostitueze ca să supraviețuiască. „Mă rog zilnic la o cale de salvare”

Partenerii noștri