Cum ar putea arăta parcul de la Palatul Parlamentului, dacă zidul din jurul clădirii va fi demolat
Zidul gros din jurul Palatului Parlamentului ar putea dispărea, iar curtea clădirii ar urma să devină un parc în care cetăţenii să se plimbe nestingheriţi. Cel puţin asta îşi doresc aleşii Uniunii Salvaţi România. Politicienii au lansat o petiţie, care în doar câteva zile a fost semnată de aproape 4 mii de bucureşteni. Parlamentarii USR vor ca, după ce adună cât mai multe semnături, să încerce să-l convingă şi pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.
Negocieri în coaliție: PSD ar urma să dea premierul, împărțirea ministerelor rămâne neclară. Ce spun partidele despre cererile USR
Noi detalii în cazul băiatului mort la Spitalul din Târgu Jiu: Medicul de gardă nu a completat foile de observație
Iohannis: Nici CSAT, nici un serviciu nu poate să înceapă să spioneze proprii politicieni
Iohannis spune că alegerile prezidențiale ar trebui organizate „destul de repede”
Condițiile în care Klaus Iohannis ar demisiona din funcție. Ce a răspuns președintele
Zile de doliu la Timișoara în amintirea eroilor căzuți în Revoluția din 1989. Mărturiile revoluționarilor
USR pune opt condiții ca să intre la guvernare. Reacția PSD-PNL-UDMR la cererile anunțate de Elena Lasconi
Bătaie între jandarmi într-un restaurant din București. Unul dintre ei a ajuns în comă la spital
Accident grav pe un șantier din Capitală. O placă de beton a căzut peste un utilaj în care ar fi o persoană
„Un spaţiu verde, ca în parcul Izvor, ar putea fi şi de cealaltă parte a zidului de trei kilometri lungime, care înconjoară Palatul Parlamentului. Aşa vor politicienii USR să valorifice un teren de aproximativ 50 de hectare din jurul Parlamentului”, relatează Arina Delcea, jurnalistă Digi24.
Gardul care împrejmuieşte locul de muncă al aleşilor impune o barieră simbolică între votanţi şi cei votaţi, cred liderii USR.
„Ar putea fi o modalitate foarte modernă, creativă şi actuală până la urmă de a discuta cu cetăţenii şi altfel decât celebrele petiţii şi interpelări”, spune Dan Barna, preşedintele USR.
„Nu poţi să ai în centrul unui oraş o fortăreaţă în care nu au acces decât cei care se legitimează. Trebuie să putem să circulăm liber. E oraşul nostru, al tuturor”, spune Roxana Wring, consilier general USR.
Urbaniştii laudă ideea, mai ales că România este departe de a-i oferi fiecărui cetăţean cei 26 de metri pătraţi de spaţiu verde impus de lege. Dar spun că există şi inconveniente.
„Piaţa Constituţiei este moartă din punct de vedere urbanistic. Nu există puncte de interes, acolo fiind doar instituţii publice. Fără a avea un nod, un punct de ineters, pentru ca oamenii să poată căuta ceva acolo, în principiu activităţi, degeaba încercăm să facem un parc”, spune Alexandru Pânişoară, urbanist.
Bucureştenii, însă, abia aşteaptă să invadeze terenul din curtea Parlamentului.
„Ducem lipsă de spaţii verzi în Bucureşti şi atunci orice metru pătrat ar fi o bucurie”, spune un bucureștean.
„Nu cred că există un pericol atât de mare încât să năvălim peste ei”, spune alt localnic.
Canada, Scoţia, Norvegia, America şi Germania sunt doar câteva dintre statele lumii care împart cu cetăţenii spaţiul din jurul clădirii Parlamentului.
„Noi putem merge chiar în interiorul clădirii Parlamentului, în Londra. Te face să te simţi mai apropiat de politicieni, dacă poţi să fii mai aproape de clădire”, spune o tânără din Marea Britanie.
Ideea de a dărâma zidurile care înconjoară Parlamentul nu este nouă. De mai bine de 10 ani, mai mulţi politicieni au spus că e nevoie ca gardurile să dispară. Printre ei: fostul ministru al Turismului, Elena Udrea; fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, deputatul liberal Ovidiu Raeţchi şi primarul sectorului 5, Daniel Florea.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News