Live

Cum a migrat populația României în ultimii 10 ani: Orașul unde populația a crescut cu 240 la sută. Cazul Vaslui, aflat în top 5

Data actualizării: Data publicării:
Orașul Bragadiru din județul Ilfov înregistrează cea mai mare creștere de populație între 2010 și 2020 Foto: captură video

Bucureștenii s-au stabilit în număr mare în Ilfov, în timp ce orașele industriale mici dispar ușor - așa arată o analiză a Institutului Național de Statistică despre migrația populației din România în ultimii 10 ani.

Există însă și un paradox: în ciuda renumelui zonei de a fi un pol al sărăciei, orașul Vaslui se află în top 5 orașe în care populația a crescut cel mai mult.

Orașul de lângă Capitală unde s-au mutat cei mai mulți oameni este Bragadiru, unde populația a crescut cu peste 240 la sută (244,42 la sută). La polul opus se află unele orășele din Moldova, care au rămas cu doar jumătate din locuitori. 

Bragadiru este orașul în care nici nu se construiește bine un bloc, că deja începe ridicarea altuia, semn că oamenii vor să locuiască aiaci. Așa se face că în ultimii 10 ani populația orașului a crescut cu peste 240 %, adică a ajuns de la 15.ooo de locuitori, câți avea în 2011, la 50.000 în 2020. Este cea mai mare creștere din ultimii ani din țară, potrivit statisticilor.

Aerul curat, străzile mai libere și prețurile mai mici, i-au determinat pe mulți bucureșteni să migreze spre orașele din Ilfov. Bragadiru a fost cel mai căutat din țară, dar și alte orașe de la marginea Capitalei. În orașul Măgurele sunt blocuri construite în ultimii doi ani unde deja s-au vândut toate apartamentele. Foarte mulți oameni se mută și în acest oraș, iar populația a crescut în ultimii 10 ani cu aproape 50%.

„Eu sunt aici din '89, s-au mutat foarte mulți, e frumos orașul nostru”, spune o localnică. 

„S-a aglomerat în ultimii ani foarte mult, s-au construit multe clădiri și din ce în ce se construiește din an în an, apare mai multă lume”, spune un bărbat.

„S-au mutat foarte mulți, da, da, s-a aglomerat”, confirmă o femeie, care admite totuși că nu este „aglomerație ca la București”. 

„Primordial rămâne spațiul, prețul, grădină, curte, mai ales în pandemie, când toți au simțit nevoia să aibă mai mult spațiu”, explică fenomenul sociologul Gelu Duminică.

În Vaslui, populația a crescut cu peste 70 la sută în zece ani

Paradoxal, în topul orașelor cu populația în creștere este și Vaslui.

În Vaslui numărul locuitorilor a crescut în ultimii 10 ani cu peste 70 % și este este pe locul 5 la nivel național în ceea ce privește creșterea demografică. Este o creștere parțial artificială, însă, pentru că sunt mulți cetățeni din Republica Moldova care au obținut cetățenie română, au în acte domiciliul în Vaslui, dar de fapt nu locuiesc acolo.

La polul opus se află două orașe din Suceava.

În județul Suceava sunt orașe unde s-a înregistrat o depopulare masivă. În Solca, de exemplu populația aproape s-a înjumătățit într-un deceniu, iar în Milișăuț s-a redus cu 36 la sută. Foarte mulți tineri au plecat la muncă peste hotare și nu s-au mai întors.

„Marea majoritate a orașelor din România care se află la capitolul scădere, nu la capitolul creștere, se află în zona Moldovei. Era vorba despre centre industriale apărute ad-hoc și după dispariția industriilor de o singură culoare, au avut în mod inevitabil și o pierdere de populație”, spune Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt al Institutului Național de Statistică.

Analiza Institutului Național de Statistică a fost făcută în ultimii 10 ani în 320 de orașe mari și mijlocii din România.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Goana după cumpărături și cadouri. Cum se circulă în marile orașe cu câteva zile înainte de Crăciun

Cum vede Angela Merkel rezolvarea problemei imigrației ilegale. „Nu cred că problema poate fi rezolvată la frontierele noastre interne”

Doi tineri au murit în urma unui accident grav pe DE581, la ieșirea din Huși. Traficul în zonă este blocat

Partenerii noștri