Live

Copiii din România se învață întâi cu băutura, apoi cu buletinul. Mărturia unui fost dependent de alcool

Data actualizării: Data publicării:

Întâi se învaţă cu băutura, abia apoi cu buletinul. Copiii cad în patima alcoolului încă din clasele primare, este concluzia îngrijorătoare a unui studiu făcut de Institutul Naţional de Sănătate Publică. De multe ori totul începe ca o bravadă şi se poate sfârşi prin dependenţă şi viaţă ruinată, avertizează medicii.

Vârsta medie a minorilor care au consumat alcool a scăzut sub pragul de 10 ani. În cazul adolescenţilor, situaţia este încă şi mai gravă. 84% din băieţi şi 12% din fetele care au 16 ani au consumat cel puţin o dată în viaţă o băutură alcoolică. Pentru mulţi dintre ei este o formă de socializare.

Mulți români au încercat cel puțin o băutură alcoolică încă din clasele primare, iar unul din cinci băieti a cunoscut deja starea de ebrietate înainte de a împlini vârsta de 13 ani, relatează Alexandru Mihei, jurnalist Digi24.

Iată câteva mărturii:

- Când aveam 12 ani. M-am făcut praf.

- În liceu. 17 ani, 16 ani. Beam bere și vin ieftin de țară, pentru că veneau colegii cu el.

Încă din copilărie, Mihai s-a luptat cu acest viciu. A reuşit să scape de dependenţă în urmă cu un an.

Mihai, fost dependent de alcool: „Consumul de alcool la mine a apărut la vârste fragede, aș putea spune. Clasele primare ale școlii, în familie, când eram invitat să consum alcool la masă pe diferite motive. Și tot frecventând medii în care se consumă alcool am început să consum și eu din ce în ce mai mult. Începusem să consum împotriva voinței mele. Și toată perioada asta a culminat cu o tentativă de suicid.”

Tel Jeni Chiriac, psiholog: „Cauzele sunt multiple, începând de la factori familiali, şi anume ritualul de consum al adulţilor şi discreţia cu care ei tratează acest obicei. Expunerea şi accesul foarte facil a copilului la alcool. Teribilismul, pentru că ei se incită şi se stimulează. Prima experienţă este mai mult legată de curiozitate sau la iniţiativa altor persoane din jurul copilului.”

Consumul de alcool poate duce la tulburări de comportament şi incapacitate de concentrare, atrag atenţia specialiştii.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Românii consumă mai mult vin și mai puțină bere. Ce arată datele INS privind consumul de alcool

Vinul spumant, tot mai cumpărat în ultimii ani. „Românul a învățat să îl consume, de la micul-dejun până la cină”

De ce trăiesc românii cu 5 ani mai puțin decât ceilalți europeni. Femeile, mai longevive decât bărbații. Explicațiile specialiștilor

Posibilă schimbare de strategie. Dronele ucrainene au atacat peste noapte patru fabrici de alcool din Rusia

Partenerii noștri