Live

Trotinetele electrice se strecoară printre prevederile legale

Data actualizării: Data publicării:

Trotinetele electrice îşi fac tot mai des apariţia în traficul marilor oraşe. Se strecoară nu doar prin aglomeraţie, dar şi printre prevederile legale. O singură categorie de astfel de vehicule este inclusă în Codul Rutier. Poliţiştii spun că nu este suficient şi că legea trebuie să ţină pasul cu noile modele.

Într-un oraş aglomerat, ca Bucureştiul, trotineta electrică poate fi un mijloc de deplasare mai eficient decât maşina. Nu oferă însă nicio siguranţă celui care o manevrează şi îi pune pe poliţişti în dificultate atunci când este implicată în accidente.

Bogdan Toader, polițist: Nu pot fi asimilate nici bicicletei, nici pietonului, nici vehiculelor trase-împinse. Sunt situații apărute în trafic unde polițistul trebuie să verifice în 3 cărți, 2 articole de lege, să vadă unde se încadrează.

În momentul de faţă, Codul Rutier are prevederi doar pentru trotinetele care rulează cu viteze între cel puţin 25 şi cel mult 45 de kilometri pe oră. Cei care le conduc au nevoie de permis, sunt obligaţi să le înregistreze şi să poarte cască de protecţie.

-Trotineta este mult mai greu de controlat decât de bicicleta, plus că nu ai atât de multe puncte de care să te ții de vehiculul respectiv, iar o frână bruscă te poate arunca peste ghidon.. O trotinetă foarte scumpă, de performanță, poate să meargă foarte repede, și cu 90-100 la oră.

Șofer: Destul de greu că nu sunt semnalizați cum trebuie.

-A fost vreodată situația să vă treziți cu unul foarte aproape de mașina?

-Nu. Mi-a sărit în față. Pur și simplu mergea pe partea aia și a vrut să facă stânga, de câteva ori.

Iar în cazul unor infracţiuni identice, cei cu trotinete sunt în avantaj.

Florin Tîrnovean, avocat: Un conducător al unui autovehicul sau motociclu, dacă este prins când comite o infracțiune și este și prins sub influența băuturilor alcoolice, se va alege cu un dosar penal atât pentru vătămarea adusă, dar și pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influența alcoolului, spre deosebire de conducătorul unei trotinete, care din cauza hibei legislative existente s-ar alege cu dosar penal doar pentru accidentul respectiv, pentru vătămare sau distrugerea pe care ar produce-o.

Bogdan Toader, polițist: În sezonul de vară, când ai mii de astfel de tricicluri, e foarte greu să-i urmărești, să-i cauți și să-i identifici.

Poliţiştii cer completarea Codului Rutier, pentru că în acesta să fie incluse toate tipurile de trotinete electrice care se vând în România.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mersul pe trotinetă electrică, doar cu asigurare și cască. Țara europeană care a înăsprit codul rutier

Cum funcționează aplicația MAI prin care poți reclama șoferii agresivi în trafic. Au fost înregistrate zeci de sesizări în două zile

Șoferii care conduc agresiv pot fi reclamați online începând de astăzi. Ce trebuie transmis în portalul MAI

Comportamentul agresiv în trafic va putea fi reclamat, de duminică, pe aplicaţia MAI

Partenerii noștri