Live

Cod roșu de caniculă în aproape toată țara: Recomandările medicilor pentru a nu ajunge la spital

Data actualizării: Data publicării:
România se topește sub un val de căldură istorică. Foto: Shutterstock

România se topește sub un val de căldură istorică. Trecem printr-un episod de arșiță extremă care a doborât recorduri. Avem parte de cel mai extins cod roșu de caniculă din istoria măsurătorilor, care cuprinde aproape toată țara. Medicii atrag atenția că temperaturile foarte ridicate ne pun în pericol sănătatea, iar cei mai vulnerabili sunt copiii, bătrânii, persoanele cu dizabilităţi, dar şi pacienţii cu afecţiuni cronice.

Codul roșu de caniculă reprezintă un avertisment emis de meteorologi atunci când se așteaptă temperaturi extrem de ridicate și condiții meteorologice periculoase pentru sănătatea populației. Temperaturile pot depăși 40°C în anumite regiuni.

Atenționare cod roşu se emite când temperaturile extreme afectează toate persoanele, chiar şi pe cele cu o stare de sănătate bună. Pe caniculă, medicii recomandă ca persoanele care lucrează în aer liber să îşi întrerupă activitatea. Temperaturile extreme reprezintă un risc vital pentru persoanele care suferă de diverse boli.

Citiți și: Lumea se topește. Cele mai teribile valuri de căldură din acest secol

Tot mai mulţi oameni ajung la spital cu lipotimii, pierderi de conştienţă și insolaţie

Din cauza temperaturilor ridicate din ultimele, tot mai mulţi oameni au solicitat ajutorul Ambulanţei pentru a ajunge la spital cu lipotimii, pierderi de conştienţă sau chiar insolaţie. Medicul Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, a explicat că cei mai vulnerabili sunt copiii, bătrânii, persoanele cu dizabilităţi, dar şi pacienţii cu afecţiuni cronice.

”De aproximativ 2 săptămâni ne confruntăm cu temperaturi foarte ridicate. În ultimele 4 zile un nou val de căldură, e un nou val de temperaturi ridicate şi a trebuit să facem faţă. La Ambulanţa Bucureşti-Ilfov în general se munceşte foarte mult în fiecare zi, însă în aceste zile a fost o provocare în plus. În ultimele 24 de ore am observat o creştere a numărului de solicitări faţă de ziua precedentă, un procent de aproximativ 6 la sută. În general la Ambulanţă se sună pentru toate motivele, indiferent că e frig, cald sau temperaturi obisnuite. De la infarctul miocardic, accidentul rutier, problemele respiratorii. Însă în aceste zile ne-am confruntat cu un număr destul de mare de lipotimii, senzaţie de pierdere a stării de conştienţă, au fost şi cazuri de insolaţie prin expunere îndelungată la soare sau prin expunerea timp îndelungat la încălzirea de afară fără a ne proteja şi a ne hidrata în mod corespunzător”, a declarat Alis Grasu, miercuri seară, la Medika TV, citată de News.ro.

O altă categorie de persoane care a solicitat ajutorul ambulanţei a fost cea a pacienţilor cu afecţiuni cronice. ”A fost şi un număr de persoane care prezentau afecţiuni cronice şi nu au ţinut cont de sfaturile medicilor, nu au stat în incinte corect ventilate, au stat afară, nu şi-au luat medicaţie, nu s-au hidratat corespunzător şi au apărut acutizări ale bolilor cronice”, a spus Alis Grasu.

Întrebată care sunt cei mai expuşi pacieni în faţa temperaturilor crescute, Alis Grasu a răspuns că cei care sunt dependente de alte persoane. ”Cele mai vulnerabile categorii de persoane sunt în general persoanele dependente de noi. Aici aş enumera copiii mici, persoanele cu dizabilităţi, persoanele de vârsta a treia. Persoanele cu afecţiuni cronice reprezintă o altă categorie de persoane vulnerabile la temperaturi ridicate”, a explicat Alis Grasu.

Medicul a făcut şi câteva recomandări pentru această perioadă. ”Dacă sunt obligaţi să plece de acasă în intervalul 11-18, atunci să se îmbrace corespunzător cu haine de culoare deschisă, să îşi protejeze capul cu umbrelă, pălărie, să îşi protejeze ochii şi persoanele sensibile să folosească creme de protecţie solară. Să nu plece de acasă fără o sticlă cu apă”, a subliniat Alis Grasu.

Variaţiile de temperaturi sunt cele care supun organismul la un efort suplimentar de adaptare

Și medicul Mihai Grecu, şeful UPU-SMURD Timiş, atrage atenţia că variaţiile de temperatură afectează organismul oamenilor.

”Să nu uităm că a fost o variaţie extrem de mare de temperaturi, la începutul lunii temperaturile au scăzut undeva la 12-13 grade noaptea, perioadă care a venit după un alt episod de caniculă: Aceste variaţii sunt cele care supun organismul la un efort suplimentar de adaptare. Cei mai vulnerabili sunt copiii foarte mici şi bătrânii. Din păcate, soluţia este asigurarea unui confort termic mai bun. Atenţie şi cei care stau în casă, atâta timp cât temperatura de afară este mai mare decât cea dinăuntru, nu are rost să deschidă geamul. Să stea cu geamurile închise şi acoperite, iar ventilaţia să se facă în primele ore ale dimineţii sau în timpul nopţii cnd trebuie să se asigure o ventilaţie corespunzătoarea locuinţei”, a declarat Mihai Grecu, la Medika TV, citat de News.ro.

Mihai Grecu avertizează şi asupra pericolelor folosirii aerului condiţionat în locuinţe. ”Vreau să atrag atenţia şi asupra aerului condiţionat care este minunat, dar e minunat atâta timp cât temperatura de afară şi ce poţi să asiguri înăuntru nu depăşeşte 5-6 grade, pentru că altfel nu reuşim decât să supunem organismul la un stres suplimentar. Nu este recomandat să se folosească în locuinţă temperaturi de 17-18 grade, nu este recomandat nici să se consume lichide exagerat de reci, nu este recomandat să se facă duşuri reci, ci mai degrabă călduţe care să permită o stabilizare termică a organismului”, a adăugat Mihai Grecu.

Citiți și: "Valul de căldură este fără milă." Canicula de acum 100 de ani. Peste 40.000 de persoane au murit, în marea lor majoritate copii

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A dat pasă la portar din penalty, în minutul 9! Echipa lui a pierdut, iar la final a explicat gestul. VIDEO Imagini virale

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Temperaturile au scăzut cu 15-20 de grade Celsius în vestul țării. Cum ne afectează sănătatea schimbarea bruscă a vremii

Prognoza meteo: Urmează două zile cu temperaturi de peste 30 de grade. În weekend, vremea se schimbă radical

Cazul Sf. Pantelimon: De ce au fost eliberate cele două doctorițe. Acuzațiile procurorilor au fost desființate de Curtea de Apel

România a avut cea mai fierbinte vară din istorie. Luna august 2024, cea mai caldă din 1901 încoace

Partenerii noștri