Live

Cîțu: Creșterea economică în 2021 o să fie peste toate estimările. Puterea de cumpărare a românilor crește semnificativ

Data publicării:
Foto: Guliver/Gettyimages

Creșterea economică în 2021 o să fie peste toate estimările făcute la începutul anului, a garantat vineri premierul Florin Cîțu. Totodată, el a susținut că, potrivit noilor date ale Institutului Național de Statistică, salariul mediu nominal a crescut semnificativ, la fel și puterea de cumpărare a românilor.

După ce INS a anunțat că în martie, salariul mediu net a crescut cu 182 de lei față de februarie și a ajuns la 3.547 lei, premierul a împărtășit veștile cu internauții, pe pagina sa de Facebook. Potrivit acestuia, guvernul pregătește acum economia pentru perioada post-pandemie.

„Vești excelente pentru toți românii! Salariul mediu nominal CREȘTE semnificativ. Puterea de cumpărare a românilor CREȘTE semnificativ. Pregătim economia pentru perioada post - pandemie. Creșterea economică în 2021, de care vor beneficia toți românii, o să fie peste toate estimările de la începutul anului. Vă garantez”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.

Premierul a oferit date INS, potrivit cărora, comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,7%.

„Câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum:
▪ Indicele câştigului salarial real a fost 104,5% pentru luna martie 2021 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
▪ Indicele câştigului salarial real a fost 105,0% pentru luna martie 2021 faţă de luna precedentă", susține premierul.

În luna martie 2021, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat reluării activităţii anumitor agenţi economici, realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai mari creșteri ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (8876 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1751 lei).

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Turiștii străini au cheltuit în România peste un miliard de euro în 2024

Salariul mediu net a fost de 5.268 de lei în luna octombrie. Cu cât a crescut față de luna precedentă (INS)

Rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie a crescut la 5,1%, de la 4,7% în octombrie. Ce produse și servicii s-au scumpit cel mai mult

Importurile de gaze ale României s-au redus cu 6,2% în primele 8 luni din 2024

Partenerii noștri