Live

Cine sunt românii invizibili. Problemele a 790.000 de oameni sunt ignorate

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Shutterstock

Primăriile din România sunt obligate, prin lege, să amenajeze locuri de parcare pentru pesoane cu dizabilităţi. Iar şoferii care le ocupă fără drept riscă amenzi de până la 2.000 de lei. Şi administraţiile, şi conducătorii auto ignoră aceste reguli. Potrivit statisticilor din 2017, în România sunt peste 790.000 de persoane cu dizabilități.

Conform legislației, cel putin 4% din totalul locurilor de parcare ar trebui sa fie special amenajate pentru persoanele cu dizabilitati. Sectorul 2 are cele mai multe: peste 700, urmat de sectorul 4, cu peste 500 de locuri de parcare si sectorul 1 cu peste 200 de astfel de locuri, relatează Andreea Milea, jurnalist Digi24.

Sectoarele 5 şi 6 adună, împreună, 106 spaţii destinate persoanelor cu nevoi speciale.

Ceea ce este clar este că nu sunt suficiente locuri de parcare iar cele care sunt nu îndeplinesc, în proporţie de 80%, normativul legal pentru o parcare pentru persoane cu dizabilităţi”, spune Sorin Mierlea, de la protecția consumatorului.

Puţine cum sunt, locurile rezervate pentru persoanele cu nevoi speciale sunt, în cele mai multe cazuri, ocupate de maşinile celor care nu au nicio problemă.

- Lasă (mașina, n.red.) pe locurile pentru persoanele cu dizabilități, care chiar sunt la intrarea în mall sau lângă lifturi și chiar au nevoie de locurile acelea. Probabil pentru că în România nu sunt atât de vizibili acești oameni, pentru că nu au condiții, trotuare, unde să parcheze, li se pare că nu există.

- La noi nici nu există mentalitatea că am avea lângă noi și oameni cu dizabilități. Suntem obișnuiți să nu îi vedem pe aceștia. La muzee nu sunt facilități pentru ei, pe stradă nu sunt. E o categorie oarecum invizibilă.

- Nu e normal. Evident. Eu cred că e lipsă de educație.

Amenzile au crescut, de la începutul lunii trecute, de cinci ori față de vechiul nivel.

Se sancționează contravențional această abatere cu amendă între 1000 și 2000 de lei dar și cu ridicarea mijlocului de transport. Brigada Rutieră a aplicat de la începutul acestui an peste 6.800 de amenzi pentru opririle și staționările neregulamentare”, afirmă Andra Arsintescu, purtător de cuvânt Brigada Rutieră.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Horațiu Potra, amenințare voalată la adresa lui Iohannis. „Veneam la un profesor de fizică, îi dădeam un test”

Nicușor Dan, despre părăsirea funcției de primar: Bucureștenii nu pot trăi bine dacă România nu o duce bine

Câștigătoarea premiului de peste 100.000 de euro la Loto 6/49 este o pensionară. „E darul meu de Crăciun pentru copii”

Peste 400 de clădiri din București nu vor avea apă caldă și căldură. În ce intervale orare vor fi probleme și care sunt zonele afectate

Partenerii noștri