Live

Ce-și permit românii: garsoniere de 20 mp, mai mici decât prevede legea

Data actualizării: Data publicării:

Dezvoltatorii imobiliari au o nouă tactică. Ilegală. Construiesc locuinţe mai mici decât ar trebui, doar ca să le vândă cu preţuri pe care clienţii şi le permit. Aşa au ajuns să ofere garsoniere care au doar 20 de metri pătraţi, ceva mai mult de jumătate din minimul prevăzut de lege. Autorităţile sunt complice la acest fenomen. „Din nepricepere ori din cauza corupţiei”, spun specialiştii.

O garsonieră din centrul Capitalei, pe care dezvoltatorul cere 45.000 de euro, are doar 24 de metri pătraţi utili. Cu 13 metri pătraţi mai puţin decât prevăd normele în vigoare. Legea nu e respectată nici în cazul aparamentelor cu două camere, care ar trebui să aibă măcar 57 de metri pătraţi utili şi nici pentru locuinţele cu trei camere.

Explicaţiile pentru aceste nereguli sunt simple - goana după profit şi indolenţa autorităţilor.

Ei vor să ajungă cu acele unităţi locative la preţuri cât mai mici, competitive pe piaţă, așa încât văzând că nu există controale în acest sens, ei îşi permit să încalce legea locuinţei şi să facă suprafeţe mai mici decât cele prevăzute”, spune Dr. Radu Zilişteanu, analist imobiliar.

Pe de altă parte, dezvoltatorii încearcă să vină cu oferte care să se încadreze în programul Prima Casă, care are un prag de 60.000 de euro şi necesită un avans de doar 5%.

Victimele, de data asta, sunt cumpărătorii, oamenii, ei se bucură că au un acoperiș deasupra capului, oricât de mică ar fi suprafața”, spune Şerban Sturdza, reprezentantul Ordinului Arhitecţilor din România.

Tendinţa se vede şi în statisticile oficiale. Suprafaţa medie a unei locuinţe construite în 2016 a fost de aproximativ 66 de metri pătraţi, în scădere cu aproape un metru pătrat faţă de anul precedent.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Adrian Mutu a spus cum a cunoscut-o pe cea de-a treia sa soție! ”E o chestie intimă”. Ce a făcut a doua oară când a văzut-o

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Plafon de garanţii de un miliard de lei pentru programul Noua Casă 2024. Care este valoarea creditelor acordate

Preţurile locuinţelor în Uniunea Europeană au scăzut în primul trimestru din 2023, dar chiriile au crescut (Eurostat)

A scăzut cererea pe piața imobiliară. Când s-ar putea ieftini locuințele

Este sau nu reală creșterea prețului la case și apartamente? Argumente că dezvoltatorii ar putea manipula piața prin anunțurile lor

Partenerii noștri