Ce se va întâmpla, într-un final, cu programul Prima Casă. Decizia la care a ajuns Guvernul
Răzgândirea răzgândirii în Programul Prima Casă. Schimbarea nu mai vine. Va fi sau nu social? Asta era întrebarea la care am tot primit răspunsuri diferite în ultimele luni.
Noi reguli pentru românii care vând sau cumpără locuințe
Chiriile au crescut cu 10-15% în aproape toată țara
O insulă privată este scoasă la vânzare în Scoția
Tone de deșeuri zac pe un teren din Sectorul 1
Imagini cu containerele în care s-au mutat localnicii din Crevedia
O directoare din Ministerul Finanțelor și-a dat demisia în lacrimi în fața lui Marcel Boloș
Boloș, la discuții cu funcționarii protestatari: Nu înţeleg îngrijorarea
Lucian Heiuş nu vrea să fie ministru al Finanțelor
Cum e mai bine în criză: proprietar sau chiriaș
Nu mai târziu de săptămâna trecută, ministrul Finanţelor susţinea că programul Prima Casă va fi transformat în unul "social", propunere făcută de mai multe ori de Banca Naţională a României, tocmai pentru a tempera creditarea prin supraîndatorare.
Acum, Eugen Teodorovici a renunţat, din nou, la ideea de a aduce programului modificări astfel încât creditele să fie acordate persoanelor în funcţie de venituri sau suprafaţa casei.
Guvernul a aprobat în urmă cu o săptămână plafonul pentru acest an pentru programul Prima Casă de 2 miliarde de lei.
Anterior aprobării fondurilor, Teodorovici, a declarat ca programul Prima Casă va continua, dar până la sfârşitul acestei luni ministerul va prezenta o formă modificată pentru a-i favoriza pe cei cu venituri mai mici, care nu îşi permit un avans mai mare de 5%. În final însă, s-a ajuns însă la concluzia că nu va mai fi niciun fel de modificare.
Avantajul acestui program este că statul garantează în proporţie de 40% sau 50% creditul, cumpărătorul fiind obligat doar la un avans de minim 5% şi angajamentul de a nu înstrăina noua locuinţă pentru cel puţin 5 ani.
Potrivit analiştilor însă, de acest program nu a beneficiat până acum cine trebuie, având în vedere că au fost multe cazuri în care au fost cumpărate locuinţe la preţuri foarte mari, iar avansul dat a fost considerabil mai mare, chiar şi decât în cazul creditelor imobiliare. Succesul programului a fost însă garantat. De la lansarea sa în anul 2009 și până la finalul anului trecut au fost cumpărate peste 250.000 de locuinţe.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News