Live

Exclusiv Ce se mai întâmplă la Centrul de reeducare din Maramureș, după scandalul de sclavie cu adolescenți germani

Data publicării:
Nouă adolescenți au mai rămas la centrul de reabilitare de la Vișeu de Sus

Centrul de reeducare din Maramureș este în continuare deschis, chiar dacă procurorii au început de trei luni ancheta în cazul unor adolescenți germani abuzați și tratați ca sclavii acolo. Patru suspecți, printre care și pedagogul din Germania care a gândit metodele de educație, sunt arestați. Administratorul centrului susține însă că acuzațiile sunt inventate și că tinerii se simt bine și sunt îngrijiți cu atenție.

Reporterii Digi24 au primit permisiunea să filmeze în centrul descris drept un calvar de patru adolescenți din Germania. Mărturiile lor au dus la începerea unei anchete penale. Procurorii au aflat de la ei că erau puși să muncească până la epuizare în gospodăriile localnicilor din Vișeu de Sus, înhămați la căruțe, bătuți și înfometați.

Hans Henning, expert și trainer german pentru prevenirea violenței la copii și tineri, administreză centrul, de care este mândru. Spune că acuzațiile sunt invențiile unor adolescenți care au vrut să scape de reeducare.

„Știm cu toții că tinerii la vârsta asta au propriul lor adevăr. Probabil este diferit de al nostru. Dar dacă ceva rău s-a întâmplat aici, dacă cineva a lovit un copil, trebuie să vorbim despre asta, dar până la a vorbi despre sclavie, despre a trafica acești copii, nu pot să cred aceste vorbe”, spune Hans Christian Henning - administratorul actual al centrului.

„În prima mea zi aici am intervievat 10 tineri, voiam să aflu cum se simt și dacă totul este în regulă. 10 copii, în prima mea zi aici mi-au spus nu este adevărat, suntem fericiți aici”, a povestit oficialul.

„Atât timp cât copiii îmi spun că vor să rămână aici și că familiile îi sprijină, atât timp cât îmi spun că vor să rămână în România, o să încerc să fac tot ce-mi stă în putință pentru ca ei să poată rămâne aici. Dacă vreun angajat se comportă greșit, va trebui să demisioneze, este normal”, adaugă Hans Christian Henning.

„Vor fi greu de probat aceste acuzații, sperăm ca până la urmă inclusiv acuzarea să realizeze că acuzațiile nu se susțin și să nu se emită rechizitoriul cu trimiterea în judecată”, spune, la rândul său, avocatul Marius Mureșan.

Centrul de reeducare de la Vișeu de Sus, finanțat de autoritățile din Germania, își propune să aducă pe calea cea bună copii germani cu probleme.

După ce procurorii au început ancheta, majoritatea tinerilor s-au întors la familiile lor. În Maramureș au mai rămas nouă adolescenți care încep să învețe limba română și spun că o duc bine.

„Am venit cu niște probleme de droguri, dar aici a fost totul în regulă. În primele două săptămâni a fost greu pentru mine, dar restul a fost foarte fain”, spune, în românește, Melissa Aimee Boland.

Administratorul centrului de reeducare de la Vișeu de Sus susține că totul este legal.

„Protecția Copiilor din Germania decide dacă copilul ar trebui să meargă în România. Informează Guvernul, Guvernul trimite o cerere la București, la Guvernul României, și Guvernul informează protecțiile copiilor din orașe. După aceea, copilul va ajunge aici, deci toate aceste instituții ale statului sunt foarte bine informate și știu despre acest lucru. În toți acești ani, cei de la București nu au avut niciodată o problemă în a avea copii aici. Încă nu știm care este de fapt problema reală la proiectul nostru”, explică Hans Christian Henning.

Odată ajunși în România, tinerii sunt reintegrați social, merg la școală și sunt ajutați să devină oameni responsabili, conform regulamentelor centrului. Nici vorbă de tratamente inumane, spune administratorul programului de reeducare.

„Așa arată un dormitor al copiilor, de obicei copiii dorm singuri, uneori aleg să împartă camera cu un alt coleg, aici își depozitează hainele, încălzirea este în pardoseală, nu știu dacă ceva pare aici traumatizant”, spune administratorul arătându-ne o cameră.

Proiectul centrului de reeducare are licență de funcționare de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale până în februarie 2021.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O amuletă misterioasă, descoperită în Germania, ar putea rescrie istoria creștinismului

Atacul din Magdeburg: Arabia Saudită ceruse extrădarea suspectului. Întrebări privind lacunele de securitate din Germania

Bonusurile și salariile managerilor de la Volkswagen vor fi reduse în următorii ani (presă)

Guvernul Germaniei promite o anchetă rapidă a erorilor în prevenirea atentatului de la Magdeburg. Suspectul e acuzat de crimă

Partenerii noștri