Live

Ce se întâmplă cu pensiile și alocațiile după demiterea Guvernului Orban? Precizările ministrului Violeta Alexandru

Data publicării:

Există persoane care au lucrat şi în România, şi în străinătate și care aşteaptă incredibil de mult până să primească decizia de pensionare, din cauza birocrației. Violeta Alexandru, ministrul demis al muncii, promite să reducă durata extrem de mare în stabilirea pensiilor internaţionale pentru români - o așteptare ce poate ajunge chiar și la trei ani - la un interval de maximum două luni.

„Avem mari probleme pentru persoanele care au un stagiu de cotizare compus dintr-o perioadă în România și o perioadă în afară. Am luat deja niște decizii împreună cu echipa atașaților de muncă de pe lângă consulate și încercăm să remediem această perioadă extrem de lungă de comunicare a documentelor între casele de pensii din România și cele din străinătate. Se ajunge chiar și la doi-trei ani și încercăm să ne încadrăm într-un termen de o lună, o lună și jumătate, două luni maximum”, a declarat Violeta Alexandru, joi, la Digi24.

Ea a arătat că și în chestiunea recalculării pensiilor din România a reușit ca din 14.000 de restanțe - cu termene depășite de șase luni, opt luni - să ajungă la numai 3.000. „Merg în continuare cu atenție pe acest subiect pentru a reduce la cât mai puțin posibil”, a spus ministrul demis al muncii. 

Ce se întâmplă cu pensiile după căderea guvernului Orban?

„Lista mea de urgențe zero este populată de tot felul de probleme în aplicarea legii pensiilor și a problemelor generate de această lege propusă de PSD. Sunt multe probleme care țin de management. Chiar încadrarea în termenul legal de 45 de zile și înlăturarea acestor întârzieri - care mergeau până la luni bune - este una dintre măsurile de management pe care le-am luat. Sunt în continuare aspecte care țin de simplificare. Deja am făcut pași în simplificarea accesului pensionarilor la bilete de tratament. Același lucru îl vom face și pentru firmele care doresc să acceseze informații despre cei în căutarea unui loc de muncă”, a anunțat Violeta Alexandru. 

Însă odată cu căderea guvernului, executivul este nevoit să administreze doar treburile curente, nu va putea iniția legi, iar urmările directe asupra activității ministrului muncii se văd în planurile pe care le avea de reorganizare a ANOFM, respectiv a agenției care administrează plățile sociale. „Aici aveam o viziune de simplificare, de eficientizare, care presupune un amplu proces de restructurare și care depășește atribuțiile de gestionare a treburilor curente”, a declarat Violeta Alexandru.

Ce se întâmplă cu alocațiile?

Începând din ianuarie, alocațiile se indexează cu rata inflației, iar la rectificarea bugetară din august va fi dublat cuantumul lor, așa cum s-a decis în Parlament. A fost însă măsură care a venit după stabilirea bugetului. Pus în fața deciziei Parlamentului, Guvernul a decis să amâne aplicarea măsurii de dublare a alocațiilor până la rectificarea bugetară din vară. „Mi s-a cerut să pregătesc acest act normativ pentru rectificarea bugetară”, a declarat Violeta Alexandru, precizând că la acest moment, nu a fost luată în discuție o plată eșalonată a alocațiilor, variantă ce fusese menționată ca soluție de atenuare a acestui șoc bugetar. 

Violeta Alexandru a dat afară din minister aproape 100 de persoane 

Ministrul demis a mai spus la Digi24 că personal terminase evaluarea și gândise schema de reorganizare la Ministerul Muncii - însemnând, între altele, o reducere a funcțiilor de conducere, o reașezare a direcțiilor și serviciilor în raport cu nevoile pe care le are. În unele situații a însemnat o redistribuire, în altele a însemnat o reducere a numărului de persoane angajate. E vorba de aproape 100 de persoane, a precizat ministrul demis al muncii. Violeta Alexandru crede că tocmai de aceea, pentru că a avut curajul să-și asume o astfel de măsură, este și unul dintre cei mai atacați membri ai Cabinetului Orban.

 

Candidatul PNL pentru Primăria București. „Ne dăm seama că trebuie să ne unim forțele cu partenerii noștri”

Violeta Alexandru, al cărei nume a fost vehiculat la un moment dat pentru a fi candidatul PNL la Primăria București, a fost întrebată și în ce stadiu sunt liberalii în luarea unei decizii. „Suntem pe finalul unei cercetări sociologice care va stabili candidatul PNL la Primăria Capitalei”, a spus Alexandru.

Cinci lideri ai PNL, caracterizați nu doar prin notorietate, ci și prin rezultate obținute în activitatea profesională, oameni integri și dedicați comunității - au fost evaluați de această cercetare sociologică urmând ca PNL să stabilească dintre ei candidatul.

„Ar fi bine să fie un candidat unic al opoziției, dar suntem datori să avem un candidat în discuțiile cu partenerii noștri și avem toată deschiderea către un dialog și o consultare cu aceștia, pentru că ne dăm seama că trebuie să ne unim forțele pentru București. Însă am încredere că vom avea un candidat în legătură cu care partenerii ar fi foarte mulțumiți”, a adăugat Violeta Alexandru.

Editor: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Înalta Curte: Pensiile anticipate parțiale ale românilor care au locuit în zone poluate nu pot fi recalculate

Pensiile vor fi plătite mai repede pentru pensionarii care primesc banii în conturi bancare

Nicolae Ciucă, un nou atac la PSD: „A rămas un partid care refuză să facă dreptate românilor”

PSD spune că susține indexarea pensiilor militarilor cu solda de grad. Suciu: „Nu înseamnă că vom face cum doresc cei de la PNL”

Partenerii noștri