Ce greșeli să NU faci la interviul de angajare
Atunci când participi la un interviu pentru angajare, se poate spune că te afli într-un moment extrem de important din viața ta. Primul interviu, mai ales, este acela care îți creează cele mai multe emoții. Copleșit de acest sentiment, ai impresia că întreaga ta existență va fi afectată de acest eveniment, iar dacă nu vei trece cu succes de interviu, îți vei pierde întreg respectul de sine.
Nu există o listă cu lucrurile pe care trebuie să le spui la interviu sau care îți asigură reușita, căci acestea pot să difere de la un angajator la altul, de la o companie la alta. Important este să ai temele făcute și să fii sincer în legătură cu experiența ta profesională și obiectivele pe care le-ai setat în timp, fără să lași teama de eșec să te cuprindă și, ulterior, să îți perturbe judecata de moment. Cu toate acestea, există o serie de lucruri pe care nu trebuie să le spui niciodată la interviul de angajare și care îți pot strica imaginea, riscând să nu fii acceptat.
Care sunt greșelile pe care NU trebuie să le faci niciodată la un interviu?
1. Nu vorbi urât despre fostul tău loc de muncă
Nici despre fostul șef, nici despre foștii colegi. Angajatorul nu este interesat de părerea pe care ți-ai format-o tu în legătură cu fostul loc de muncă și motivele pentru care nu ți-a plăcut acolo. Indiferent de motivul pentru care ai demisionat sau ai fost dat afară, evită să vorbești de rău și încearcă mai degrabă să scoți în evidență lucrurile bune pe care le-ai învățat din experiența trecută. Oricât de adevărat ar fi, nu menționa faptul că îți urăști fostul șef sau ești enervat de colegii tăi. Acest lucru îl va face pe angajator să creadă că nu te poți integra într-un colectiv, că ești bârfitor sau neserios.
2. Nu te duce cu temele nefăcute
Atunci când îi pui angajatorului întrebări banale legate de companie, își va da seama că nu ți-ai făcut temele deloc și de fapt nu ai nicio idee despre ce se întâmplă acolo. „Cu ce se ocupă compania?” și „În ce constă acest post?” sunt întrebări la care trebuie să știi deja răspunsul, din moment ce îți doreșți să aplici. Dacă vrei să lucrezi cu adevărat acolo, înseamnă că ai motive întemeiate să o faci și, obligatoriu, trebuie să fii informat în legătură cu activitatea companiei și în ce constă job-ul pentru care aplici. Așadar, du-te cu temele făcute, ca nu cumva să lași impresia că te interesează numai salariul atractiv și atât. Indiferent dacă îți cauți locuri de muncă în Iași, Cluj, Bucureșți sau orice oraș din România, pretențiile unui angajator sunt la fel de mari, iar tu trebuie să te prezinți cât mai pregătit posibil.
3. Nu refuza să pui întrebări
Atunci când ți se pune întrebarea „Ai întrebări?” trebuie să răspunzi cu măcar o întrebare legată de companie sau de post. Dacă vei spune că nu ai nicio întrebare, atunci vei da dovadă de dezinteres și superficialitate, care nu reprezintă deloc o calitate din punctul de vedere al angajatorului. Pune o întrebare legată de programul de lucru, orele suplimentare, bonus-uri sau prime, volumul de muncă sau activitatea firmei. Astfel, angajatorul va vedea că ești interesat și dornic să afli lucruri noi, ceea ce va fi pentru tine o mare bulină albă!
Dacă ești în căutarea unui job perfect pentru tine, descoperă site-ul mynextjob.ro, unde vei găsi angajatori din toată țară, pe diferite domenii de activitate. Nu uita cât de important este CV-ul cu care aplici și seriozitatea cu care trebuie să tratezi acest aspect!
4. Întrebări personale
Una dintre cele mai importante reguli și poate cea mai importantă în unele cazuri este aceea că NU trebuie să pui niciodată întrebări personale, în cadrul interviului. Nu ar trebui să te intereseze dacă șeful tău este căsătorit sau nu, dacă are copii sau care este părerea lui personală despre angajații săi. Păstrează conversația la un nivel strict profesional și încearcă pe cât posibil să nu devii prea prietenos forțat, deoarece riști să fii eliminat din prima.
5. Nu cita cuvintele oamenilor celebri
Este de admirat dacă eroul și idolul tău se află în cărți sau filme de succes, însă atunci când începi să citezi din autorul sau personajul preferat, numai ca să impresionezi, devine plictisitor și nu vei da dovadă decât de prea puțină originalitate și artificialitate. Vorbește cu cuvintele tale, fii original și spune-ți numai părerea legată de job și de domeniul respectiv.
Odată ce ai trecut de primul interviu din viața ta, lucrurile devin mult mai ușoare. La început, însă, e normal să fii plin de emoții și, prin urmare, să faci greșeli riscante. Dacă, însă, vei ține cont de sfaturile de mai sus, ai șanse foarte mari să treci cu bine de această „examinare” care te poate duce pe culmile succesului.
Sursa: News.ro
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News