Live

Ce este „Demisia silențioasă”, noua metodă inventată de angajați pentru a-și recăpăta viața personală

Data publicării:
Ce este „Demisia silențioasă”, noua metodă inventată de angajați pentru a-și recăpăta viața personală Foto: Profimedia

Mulți angajați nu mai vor să renunțe la privilegiul de a munci de acasă. Și chiar au inventat o nouă metodă de a-și lua timpul personal înapoi - demisia silențioasă. Înseamnă că nu mai stau peste program și nici nu lucrează când ar trebui să fie liberi. Cu alte cuvinte, muncesc doar atât cât e nevoie, sau nici măcar atât.

În ultimii ani, mulți angajați au început să se simtă suprasolicitați la locul de muncă, din diverse motive.

-Nu aveam un al doilea coleg și atunci a trebuit cumva să compensez pentru o perioadă scurtă de timp, dar cumva eram singurul angajat 100%. Nu mai reușeam să îmi iau nici concediu, tocmai pentru că orice zi de concediu presupunea mult mai multă muncă a doua zi.

-Sunt zile în care sunteți nevoită să stați peste program, să munciți mai mult?
-Cred că în fiecare zi fac asta.

De când cu pandemia de COVID și munca de acasă, mulți angajați au realizat că vor să își ia viața personală înapoi. Fenomenul se numește „Quiett Quitting”. Adică încearcă să facă doar strictul necesar la job și nu mai acceptă să lucreze peste program.

Aida Chivu - expert resurse umane: Venim și spunem, eu rup ușa la ora 5, indiferent dacă mi-am terminat treaba sau nu. Angajatorul vine și spune da, dar mai aveai și altceva de făcut, iar eu spun, da, dar programul meu era până la ora asta. Angajatorul are această teamă de scădere a productivității sau a eficienței, pentru că a văzut-o în pandemie, în momentul lockdown-ului, atunci a crescut foarte mult, productivitatea și a crescut foarte mult eficiența, odată cu work from home.

În schimbul orelor petrecute suplimentar la birou, angajații vor acum să aibă diverse activități de relaxare.

Jeni Chiriac - psiholog: Vorbim despre ceea ce înseamnă a pune accent pe calitatea vieții. A realiza că tu ești mai mult decât un angajat, decât muncă sau satisfacție profesională. Îți dorești pentru tine și alte plăceri, alte bucurii, lucru care este absolut sănătos.

Mara Eliza Barza - specialist în comunicare: Își doresc ca viața lor să fie mai mult despre ei, să se regăsească, să își găsească identitatea, nu doar despre viața profesională. Iar atunci când vor sa muncească suplimentar vor să fie remunerați mai mult.

Doar dacă angajatul care adoptă un astfel de comportament își reduce productivitatea în timpul programului de muncă, ar trebui să fie un semn de întrebare pentru șefi și să ia măsuri.

Gabriel Chicioreanu - expert consilier în carieră: Din punct de vedere al managerului este important să conștientizeze încă de la început gradul de implicare al angajatului în activitățile respective. Pentru că în momentul în care un angajat nu mai este atât de implicat și de productiv, clar are o nemulțumire.

De regulă, motivul principal de nemulțumire care le taie angajaților și cheful de muncă îl reprezintă pachetul salarial nemotivant.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Studiu Eurostat: România înregistrează cel mai mare declin de pe piața de muncă din UE

Șase din 10 români sunt nemulțumiți la locul de muncă. Ce îi deranjează cel mai des pe angajați: „M-a făcut să demisionez”

România, codașă la numărul de contracte de muncă part-time. De ce le ocolesc firmele. Explicațiile specialiștilor

Teama de concediere, marea frică a angajaților români. Studiu: Șeful, principalul stres la serviciu

Partenerii noștri