Live

Exclusiv Criminalul de la Săpoca despre una dintre victime: „Am omorât păpușa”. Stativul, uitat în cameră

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Detalii șocante ies la iveală în legătură cu cele cinci decese de la Spitalul de psihiatrie de la Săpoca și rănirea altor opt persoane. Digi24 a aflat o parte din explicațiile date de bărbatul în vârstă de 38 de ani pentru faptele sale.

„Am văzut o păpușă în pat și am omorât păpușa”, asta ar fi spus autorul crimelor de la spitalul Săpoca, potrivit unor surse apropiate anchetei.

„Păpușa” la care se referă el ar fi, de fapt, bărbatul care sâmbătă noapte, la ora 1:45, a fost adus în salonul 206, în care era și autorul faptelor oribile, și pus în același pat, deși, conform declarațiilor date de ministrul Sănătății, erau paturi disponibile în spital.

Potrivit informațiilor Digi24.ro, acest pacient se numără printre cele cinci persoane decedate.

Mai mult, surse apropiate anchetei spun că angajații spitalului Săpoca au auzit ce se întâmplă când deja acesta lovea cu stativul metalic pacienții din al doilea salon, de la numărul 207.

De altfel, acel stativ metalic cu care bărbatul i-a atacat pe pacienți se afla în camera agresorului, deși în mod normal ar fi trebuit lăsat pe hol. De exemplu, la un spital din apropiere, la Ojasca, există o cameră în care aceste instrumente sunt depozitate. 

Un alt detaliu frapant este acela că o asistentă nu a intervenit de teamă, deoarece este însărcinată.

Detalii îngrozitoare oferite de ministrul Sănătății, la Digi24, despre cazul Săpoca

Deocamdată nu se cunosc cu exactitate motivele pentru care bărbatul de 38 de ani, care a venit de bună voie să se interneze, și-a atacat colegii de salon. Însă, potrivit declarațiilor făcute luni seară de Sorina Pintea, la Digi24, un motiv ar putea fi faptul că acesta a fost deranjat că celălalt pacient a fost pus să stea în același pat cu el:

„Agresorul fusese internat joi noaptea, la ora 1:45. Venise voluntar, adică familia a chemat ambulanța pentru că el avea manifestări ciudate. A fost internat într-un compartiment cu supraveghere continuă până vineri, când medicii au considerat că starea lui permite transferul în secția cu pacienții liniștiți. Transferul nu a fost consemnat însă în foaia de observație. Am aflat apoi că n-a mai fost ținut acolo pe supraveghere pentru că a fost o altercație între două paciente, una a fost mutată în altă parte, practic n-au mai avut loc acolo.

Atacatorul a fost cazat în acest salon 206, el fiind liniștit. Sâmbătă a fost fratele lui la el, părea bine, după cum a declarat fratele.

Sâmbătă noapte, tot la ora fatidică 1:45, în salonul 206 este adus un pacient, venit acolo tot pentru stare post-sevraj sau sevraj, oricum, nu periculos

În salonul în care era internat agresorul erau șase paturi. Agresorul era treaz și atunci personalul a decis să-l pună pe nou-venit în pat cu agresorul, dar agresorul a fost întrebat în prealabil: „Putem să-l punem lângă tine?”. Iar el a răspuns: „Da”.

În jurul orei 3:00, asistenta și-a făcut rondul, ușile saloanelor fiind deschise. Asistenta spune că l-a văzut pe agresor spălându-se pe față. L-a întrebat de ce nu doarme. Agresorul n-a spus nimic și s-a pus în pat. Dacă ar fi spus ceva, asistenta spune că probabil și-ar fi dat seama că este în pragul unui episod psihotic. La scurt timp după aceea, s-a produs atacul. Pe hol există camere și sunt înregistrări.

A fost o chestiune foarte ciudată pe care am constatat-o după ce am citit ce a declarat agresorul la tribunal. El a declarat că a fost deranjat, a avut o altercație, cu un coleg de salon, pe scări. Dar el i-a lovit pe toți. S-ar putea să greșesc, dar suspiciunea mea este că a fost deranjat de prezența acelui pacient în pat lângă el. În spital existau paturi libere, mi s-au oferit argumente care nu stau în picioare. Părerea mea este că a fost deranjat de acest aspect și probabil că medicii vor explica multe din manifestările lui.”

Ministrul Sănătății a mai spus la Jurnalul de seară că atacul nu a fost chiar atât de fulgerător, după cum au dovedit-o imaginile camerelor de supraveghere. Iar agresorul e imposibil să nu fi făcut zgomot, în liniștea nopții, cărând după el stativul de fier - de 10 kg, înalt de 1,5 metri - atunci când a intrat în salonul 207, care avea uși batante.

Ea a explicat că acea secție pe care era internat agresorul nu este o secție cu potențial periculos și nu avea personal de supraveghere. 

Dosar penal în legătură cu crimele de la Săpoca

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău au decis, marţi, extinderea urmării penale în cazul bărbatului care a atacat pacienţii din Spitalul de la Săpoca, cât şi a urmării penale in rem sub aspectul infracţiunii de neglijenţă în serviciu şi ucidere din culpă, fapte în legătură cu activitatea desfăşurată de către angajaţii unităţii spitaliceşti, a anunţat purtătorul de cuvânt al Parchetului, procuror Cătălin Radu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, pe lângă infracţiunea de omor calificat, bărbatul este cercetat şi pentru tentativă la infracţiunea de omor calificat şi pentru distrugere.

Atacatorul a fost audiat şi se află la Spitalul din Săpoca în vederea efectuării unei expertize neuropsihiatrice. Se află sub tratament şi sub pază, fiind singur într-o cameră izolată şi securizată.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, bărbatul de 38 de ani a atacat mai mulţi pacienţi cu un stativ de perfuzii. Şi-au pierdut viaţa cinci persoane. Au fost răniţi opt pacienţi, în prezent fiind internaţi în unităţi medicale din Bucureşti.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Tragedie în Buzău. Un mal de pământ s-a prăbușit peste patru muncitori. Unul dintre ei a murit

Fostul ministrul al Sănătăţii Sorina Pintea a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru luare mită

Tânăr de 19 ani prins în timp ce conducea beat și fără permis un autoturism furat

Disidenții politici din China sunt internaţi cu forța în spitale de psihiatrie (Raport)

Partenerii noștri