Live

Hotnews: Cazul Ditrău nu este singular. Muncitori din Sri Lanka, hărțuiți și la Vâlcea, Cluj și București

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Getty Images

Romulus Badea, partener al Soter&Partners, companie care, printre altele, aduce muncitori străini în țară a declarat HotNews.ro că nu este o excepție ceea ce se întâmplă în comuna Ditrău, o comună harghiteană, unde mai mulți locuitori vor să alunge din localitate doi muncitori din Sri Lanka care au fost angajați la brutăria din comună.

„Cazul Ditrău nu este un caz izolat. Este doar unul mediatizat. Lucrurile astea se întâmplă peste tot în țară. În București nu avem astfel de situații, dar s-ar putea să fie și din cauză că noțiunea de bucureștean definește un grup foarte amestecat, un amalgam de oameni veniți din toate colțurile țării și din multe alte țări”, a povestit Romulus Badea.

Compania pe care o reprezintă a adus la un hotel din Vâlcea oameni din Sri Lanka pentru curățenie în camere și pentru o bucătărie. O familie de români s-a întâlnit cu oamenii de la curățenie pe hol și a ieșit un mare scandal.

Apoi, patronii unui restaurant din centrul Clujului au angajat un număr destul de mare de oameni din aceeași țară (Sri Lanka) pentru bucătărie, chelneri. I-au cazat în centrul orașului, aproape de restaurant. Sunt câțiva oameni de pe stradă care i-au reclamat la toate autoritățile la care puteau să-i reclame: la imigrări, ITM, Pompieri etc. La un moment dat, jandarmii au venit cu duba de intervenție. Chiar s-a făcut o petiție la Primărie, care este semnată de 15 vecini.

Un alt caz este al unei fabrici din apropiere de București, o angajată care se ocupa de treburi administrative realiza pontajul angajaților. Pentru toți românii făcea pontajul corect, cu excepția celor din Sri Lanka. Scopul ei era ca aceștia să primească un salariu mai mic. Patronul a început o mică investigație și așa a observat că acei angajați ajungeau la timp la muncă, ba chiar își făceau foarte bine treaba.

A întrebat-o pe angajată de ce le face pontajul așa, iar răspunsul ei a fost că „nu suportă ideea de a lucra cu străini”. Decizia patronului a fost să o dea pe ea afară.

Sunt cazuri de angajatori care cer forță de muncă. Compania cu care a semnat contract și s-a angajat să-i aducă își face treaba și vine cu oameni.

Când au fost aduși în fața lor, unii patronii decid să nu mai semneze contractele de muncă. Astfel, angajații rămân pe “linie moartă”. Noroc că, în multe cazuri, compania care i-a adus încearcă să le găsească în altă parte de muncă, dar durează.

Citiți AICI mai multe amănunte despre acest subiect.

Editor web: Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum au fost alimentate violențele de pe străzile din Amsterdam. „Încă nu cred că am ajuns la punctul de fierbere”

Opt membri ai unui grup extremist cu „idei rasiste și apocaliptice”, care plănuiau o lovitură de stat în Germania, au fost arestați

Jennifer Lopez, Ricky Martin și Bad Bunny o susțin pe Kamala Harris, după mitingul cu remarci rasiste al lui Donald Trump

Real Madrid anchetează abuzul rasist la adresa atacantului Barcelonei Lamine Yamal

Partenerii noștri