Live

Video Ca să cheltuiască mai puțin, românii se reîntorc la petrecerile date acasă: „Măcar nu plătești și localul”

Data publicării:
Petrecerile acasă revin „la modă” printre români Foto: Profimedia Images

Românii organizează tot mai des petreceri acasă. Scapă astfel de multe cheltuieli, mai ales că toate s-au scumpit, dar este și un obicei deprins în pandemie, când au stat mai mult la domiciliu. Odată cu renunțarea la distracția din oraș, a crescut și numărul amenzilor primite pentru deranjarea vecinilor. Doar în Capitală, anul acesta au fost date cu aproape 1.000 de sancțiuni în plus față de anul trecut.

Petrecerile acasă au început să fie preferate de mulți români pentru că presupun mai puțini bani cheltuiți, dar și posibilitatea de a alege muzica.

„Acasă”, spune o tânără întrebată unde preferă să petreacă. „Mă simt mai bine, mai în largul meu”, explică ea.

- Este mai costisitor într-un local decât acasă?

- Da.

- De ce?

- Păi acasă nu trebuie să mai plătești și localul.

Însă nu întotdeauna astfel de evenimente de cartier sunt apreciate și de vecini, care cheamă poliția să intervină.

- Ai participat la o petrecere care a fost întreruptă de polițiști?

- Da!

- Poți să îmi spui cum s-a întâmplat?

- Eram la un majorat, anul trecut, și am făcut foarte multă gălăgie și un vecin a chemat poliția, spune tânăra.

O experiență similară a avut și un alt tânăr.

„Din cauza zgomotului, înțeleg că vecinii au făcut reclamații. Eram acasă, între prieteni, habar nu am...De la alcool a escaladat mai mult situația”, povestește el, recunoscând că petrecăreții erau într-adevăr foarte gălăgioși.

- Eu mă simt mai bine acasă la cineva, mai ales dacă îl și cunosc, mărturisește un alt tânăr.

- Ai nevoie de un buget mai mic acasă decât într-un local?

- Da...pentru că mai avem...de exemplu, nu știu, de mâncare, de băut pe acasă.

- Ai vecini pe care îi deranjează zgomotul?

- Da, am câțiva vecini...

- Ce îi deranjează mai exact? Ce spun?

- Muzica tare... încep să spună că să dăm mai încet că ei vor să doarmă.

Zgomotul pe care îl fac petrecăreții într-un apartament este mai puternic decât cel dintr-o intersecție aglomerată a orașului, spun specialiștii. Așa se explică reacția vecinilor.

„La o petrecere nivelul mediu este undeva în jur de 90 de decibeli”, spune Bogdan Lazarovici, acustician. „Există niște normative de construcții care sunt în vigoare, care spun că pereții trebuie, totuși, să izoleze un număr de decibeli, de obicei în jur de 50...Gândiți-vă că dacă avem 100 de decibeli într-o cameră unde este o petrecere, scădem 50, mai rămân încă 50 care se transmit dincolo. Este mai mult decât deranjant pentru cineva care vrea să doarmă”, arată specialistul.

Pe de altă parte, sociologii spun că în ultima vreme oamenii nu mai acceptă cu ușurință ca zona de confort să le fie perturbată.

„Tocmai datorită pandemiei și a faptului că majoritatea dintre noi am stat mai mult acasă, a crescut și numărul de reclamații pentru că oamenii au devenit mai puțin toleranți la gălagie, la invadarea spațiului intim. Din păcate, poate și din cauza scumpirilor, unii dintre locatarii apartamentelor în care locuim au simțit nevoia să facă mai multe petreceri acasă”, confirmă sociologul Romulus Oprica.

Doar în Capitală, anul acesta, petrecăreții au primit aproximativ 4.000 de amenzi, față de 3.000 de sancțiuni primite în aceeași perioadă a anul trecut.  

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale. Ce riscă cei care le vând, dar și cei care le cumpără

Primarul lăutar din Mehedinți care își rotunjește veniturile din cântări la nunți, botezuri și spectacole. Ce spune legea

Poliția îi amendează pe șoferii care nu au montat anvelopele de iarnă pentru drumurile acoperite de zăpadă sau polei

Desființarea ghenelor de bloc, obligatorie până în 2025, în București. Ar trebui să fie înlocuite cu zone de colectare selectivă

Partenerii noștri