Live

Boloş: Jalonul din PNRR privind pensiile speciale are termen limită luna decembrie a acestui an. Vom renegocia la toamnă

Data publicării:
Marcel Boloș. Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat, miercuri, că termenul limită pentru îndeplinirea jalonului din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă privind pensiile speciale este luna decembrie a acestui an, precizând, totodată, că în toamnă va fi reluată renegocierea PNRR cu reprezentanţii Comisiei Europene.

El a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, despre nota de informare pe care a prezentat-o în cadrul şedinţei Guvern privind jalonul din PNRR referitor la reaşezarea pensiilor speciale pe alte baze şi în care se precizează că MApN şi MAI nu au avizat memorandumul prin care să se înceapă demersurile pentru gândirea noi legi a pensiilor.

„Suntem în luna iulie, jalonul are deadline luna decembrie. Deci, până la sfârşitul anului, această problemă sigur că trebuie să fie reglementată, cel puţin aşa cum spune astăzi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dar să nu uităm că în toamnă mai avem reluarea renegocierii PNRR-ului cu Comisia Europeană şi să vedem atunci care va fi mandatul cu care vom fi învestiţi de către Guvern şi de către coaliţie. Alternativele pe care le avem la îndemână sunt renegocierea şi respectarea termenului asumat prin PNRR pentru acest jalon", a explicat Boloş.

Întrebat dacă este legitimă solicitarea Comisiei Europene de introducere a pensiilor militare în sistemul public, ministrul a spus: "Dacă ne referim la jalon şi conţinutul lui este pentru pensiile speciale, dacă ne referim la legislaţia naţională, noi avem pensiile de serviciu”.

„În toate statele membre ale Uniunii Europene pentru aceste grupe de funcţionari şi personal încadrat există pensii de serviciu. Deci, nu cred că va putea interveni Comisia Europeană să determine România ca să facă într-un alt fel decât există practica în ţările membre ale Uniunii Europene. Aici e o chestiune care trebuie limpezită. (...) În momentul de faţă, colegii din ministerele de linie, pe bună dreptate, au ridicat problema aceasta a neconcordanţei între ceea ce este ca şi conţinut al jalonului, care se referă la legile speciale, şi legislaţia naţională, unde avem pensiile de serviciu sau pensiile ocupaţionale, iar din acest punct de vedere trebuie să ne lămurim cu Comisia, pentru că dacă, repet, ne raportăm la celelalte ţări membre ale Uniunii Europene, au aceste categorii de pensii de serviciu”, a menţionat Marcel Boloş.

El a vorbit despre contextul introducerii în PNRR a jalonului privind pensiile speciale.

„Toate aceste categorii de personal au acest regim al pensiilor de serviciu şi ar fi nedrept dacă ar trebui să facem într-un alt fel, în condiţiile în care aceste reforme şi aceste constrângeri pe care le avem, să zicem, la nivelul reformelor mari, ele au venit pe fondul faptului ca să se asigure Comisia că împrumutul pe care-l acordă României va fi rambursat. Atunci aveam un vârf de datorie publică şi trebuia să facem dovada că vom optimiza categoriile de cheltuieli publice importante, pentru ca să putem rambursa împrumutul acordat. Aici, probabil, dacă vom ajunge în situaţia în care să demonstrăm că sustenabilitatea pentru aceste categorii de cheltuieli nu este o problemă, nu cred că vom avea sau nu ar trebui să avem probleme din punctul de vedere al negocierii cu Comisia Europeană. Jalonul, repet, este unul care, deşi este cu referire la aceste legi speciale, legislaţia noastră naţională este cu totul alta. Deci, dacă e să ne referim la ceea ce solicită Comisia şi, într-adevăr, această solicitare există, nu e un secret, ea trebuie să se raporteze şi la legislaţia naţională şi la practica care există în ţările membre ale Uniunii Europene”, a afirmat ministrul.

În completare, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a amintit că legislaţia naţională nu include în categoria pensiilor speciale pensiile militare de stat, care au un alt regim, potrivit Agerpres.

„Dar, pentru că există în acest moment, ca şi pe alte multe jaloane şi ţinte, un dialog cu Comisia Europeană, astăzi, miniştrii de resort au convenit să poarte acest dialog la următorul nivel, tocmai pentru a clarifica aceste confuzii între termeni juridici şi anumite conotaţii care s-au creat. Deci, în perioada următoare, mai exact, va fi un dialog între anumiţi miniştri din Guvernul României care gestionează într-un fel astfel de domenii şi reprezentanţii Comisiei Europene pentru a clarifica, în primul rând, noţiunile, aşa cum sunt ele înţelese în sensul legii”, a precizat Cărbunaru.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Mi-ai distrus viața! Ești o mincinoasă”. A intrat în casă peste fosta sa soție și a pornit scandalul. Divorț de 60.000.000 €

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Statul prelungește amnistia fiscală. Boloș vrea bonus permanent pentru cei care plătesc taxe și impozite la timp

Criză de muncitori în construcții. Șantierul unde lucrează oameni din 4 județe, ca să ridice 100 de blocuri cu bani de la UE

Ciolacu îl vede pe Ilie Bolojan ca pe un partener de dialog al PSD, dacă ajunge președinte. Și PNL l-ar vrea premier, după alegeri

Sorin Grindeanu: Nu se va pierde niciun leu la transporturi din PNRR

Partenerii noștri