Asociația Laringectomizaților Total solicită sprijin din partea Guvernului pentru decontarea filtrelor umidificatoare traheale
Asociația Națională a Laringectomizaților Total din România solicită Guvernului sprijin în decontarea a 365 de filtre umidificatoare pentru canula traheală, pe an, pentru fiecare persoană laringectomizată total din România, potrivit unui comunicat de presă.
Asociația Națională a Laringectomizaților Total din România are drept scop sprijinirea persoanelor laringectomizate din România și integrarea acestora în societate din punct de vedere social, profesional, educațional, cultural.
Aceasta solicită o dispoziție emisă de către Casa Națională de Sănătate și Casa OPSNAJ pentru ca bolnavii să primească în mod gratuit 365 de filtre umidificatoare pentru canula traheală pe an (dispozitivele medicale de tip filtru HME și adezivi pentru susținere).
"Recomandarea de a purta filtru HME cu canulă sau filtru HME cu adezivi sau filtru HME cu canulă și adeziv vine din nevoia pacientului care în funcție de problemă, poate opta pentru diferite soluții. Drept urmare, pentru un pacient laringectomizat, asociația recomandă 365 de filtre umidificatoare hme pe an și 240 de adezivi (de la caz la caz sunt pacienți cu diferite afecțiuni ale pielii în urma operației și radioterapiei, astfel încât pot purta un adeziv pe zi sau unul la două zile). Durata maximă de utilizare a unui adeziv este de 48 de ore", arată sursa citată.
Laringectomia totală este intervenția chirurgicală oncologică adecvată pentru majoritatea pacienților cu neoplasm laringian, având rezultate oncologice excelente, însă aceasta produce consecințe funcționale semnificative. Prin laringectomia totală, întregul laringe este extirpat, ceea ce duce la deconectarea permanentă a căilor aeriene superioare și inferioare, între acestea interpunându-se traheostomia permanentă.
"Aceste modificări anatomice duc pe lângă alte complicații, la dispariția vocii, modificarea respirației și a simțului olfactiv. Problemele respiratorii, infecțiile recurente ale căilor aeriene inferioare, dificultățile la înghițire, îngreunarea respirației, problemele de vorbire, diminuarea sau pierderea gustului și a mirosului, problemele psihologice – scăderea stimei de sine, depresie, idei suicidale sunt printre principalele probleme rezultate în urma acestei dizabilități”, conform sursei citate.
Reprezentanții Laringectomizaților total solicită Guvernului sprijin privind:
- Decontarea din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate costurile filtrelor pentru canulele traheale;
- Asigurarea locațiilor în București pentru cazarea pacienților cu neoplasm laringian operat (care au domiciliu în afara Capitalei);
- Asigurarea de locații în București pentru cazarea pacienților laringectomizați total care nu locuiesc în București dar vin pentru a participa la cursuri de logopedie specială.
Asociația a transmis petiții Guvernului prin intermediul Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate prin care solicită acordarea facilităților necesare pentru ca persoanele laringectomizate total din România să aibă o viață independentă.
„Petiții care au primit răspunsuri ca «soluționarea acestei situații excede atribuțiilor legal reglementate ale casei naționale de asigurări de sănătate» și «atribuirea spațiului nu se încadrează în limitele competenței ministerului sănătății, solicitarea privind decontarea va fi analizată de către comisia de otorinolaringologie din cadrul ministerului»", potrivit comunicatului.
Potrivit Asociației, filtrele umidificatoare reduc costurile spitalizării cu până la cu 21%, îmbunătățesc substanțial calitatea vieții, vizitele la spital pentru problemele respiratorii sau toracice se diminuează.
"Datele publicate de «Clinical Research Corporation» din 13 aprilie 2018 privind folosirea de filtre umidificatoare pentru canula traheală evidențiază:
· Calitatea vieții per total: 79.4% utilizatori – «excelentă, foarte bună»;
· Calitatea somnului după laringectomie: 55.3% utilizatori dorm bine, comparativ cu 42.2% non-utilizatori;
· Calitatea vocii după laringectomie: 33% non-utilizatori au avut probleme cu vocea, comparativ cu 26.5% utilizatori;
· Viața de zi cu zi: 77.2% utilizatori duc o viață normală, comparativ cu 61% non-utilizatori", conform sursei citate.
Vasile Boitan, Președinte, Asociația Națională a Laringectomizaților Total din România: "Sunt laringectomizat total din 2010, la Institutul ORL Prof. Dr. Hociota de către domnul Prof. Dr. Viorel Zainea, prin implantul fonator realizat și prin folosirea zilnică a filtrului umidificator atașat la canula traheală, am lucrat în M.A.I. în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Ialomița, până la 02.06.2017, când m-am pensionat la cerere, la limita de vârstă»".
Redactor: Alexandru Costea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News