Live

Apel al AEP pentru campania de informare referitoare la votul în străinătate. Vă înregistrați și puteți vota evitând cozile

Data actualizării: Data publicării:

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, invită societatea civilă şi mass-media să sprijine campania de informare a alegătorilor care doresc să voteze în străinătate la prezidenţialele din acest an.

„Pentru a veni în sprijinul concetăţenilor noştri care doresc să voteze în străinătate, dar care nu mai vor să treacă prin experienţa neplăcută a cozilor de la ultimele scrutine, AEP a lansat portalul www.votstrainatate.ro, unde aceştia se pot înregistra online, fie pentru a vota prin corespondenţă, aceasta fiind unica modalitate de vot la distanţă, fie pentru a vota la o secţie de votare mai aproape de casă”, a amintit Mituleţu-Buică, citat într-un comunicatde presă transmis, luni, Agerpres.

Preşedintele AEP îi îndeamnă pe românii din afara ţării să conştientizeze avantajele înregistrării online pe portalul www.votstrainatate.ro şi să opteze pentru votul prin corespondenţă, care este „comod şi fără costuri şi care oferă garanţia exercitării dreptului de vot”.

El face apel la disponibilitatea organizaţiilor societăţii civile şi a mass-media de a populariza portalul www.votstrainatate.ro, pe care alegătorii români se pot înscrie până cel mai târziu la data de 11 septembrie 2019.

Patru paşi care trebuie urmaţi pentru exercitarea votului prin corespondenţă

- completarea formularului online de pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă. La acest formular trebuie anexată copia scanată sau fotografia actului de identitate şi copia documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine (vezi Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 500/2016).

- după primirea documentelor, Poşta Română transmite alegătorului următoarele documente necesare exercitării votului prin corespondenţă: două plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două autocolante cu menţiunea „VOTAT”, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două certificate de alegător, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două buletine de vot prin corespondenţă, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot; două autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenţă din ţară.

- în momentul votării, pe buletinul de vot se lipeşte autocolantul cu menţiunea „VOTAT” pe patrulaterul cu candidatul preferat. Buletinul de vot astfel marcat se introduce în plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigilează. Se completează certificatul de alegător, menţionând data şi semnând olograf, se introduce plicul interior şi certificatul de alegător în plicul exterior, care se sigilează. În cazul celui de-al doilea tur de scrutin pentru preşedintele României, înainte de a aplica timbrul autocolant pe patrulaterul ce conţine candidatul pentru care optează, alegătorul trebuie să se asigure că acesta participă la cel de-al doilea tur de scrutin.

- în ce priveşte expedierea plicului sigilat care conţine votul său, alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate are trei variante: îl trimite în ţară, depunând plicul la orice oficiu poştal ori în orice cutie poştală a statului-gazdă; îl depune la orice operator de curierat sau îl poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazdă, după caz, pe cheltuiala sa; îl poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din ţara-gazdă după caz.

AEP a subliniat că înregistrarea pe portalul www.votstrainatate.ro se poate face doar în nume propriu şi că orice acţiune de utilizare a datelor de identitate în vederea înregistrării online în numele altei persoane este ilegală.

Întrebări şi sesizări legate de procedura de preînregistrare şi înscriere pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro.

Editor web: Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Apărarea TikTok, după ce Comisia Europeană a anunțat o investigație: „Eliminăm conținutul care încalcă regulile”

Comisia Europeană lansează o investigație oficială împotriva TikTok pentru interferența Rusiei în alegerile prezidențiale din România

Ilie Bolojan: Nu exclud susținerea lui Nicușor Dan. „Mi-a dat un telefon, m-a informat”. Ce spune despre Elena Lasconi

Ionuţ Moşteanu, despre un candidat unic la prezidenţiale: Ar fi o greşeală, practic ne-am lega singuri şireturile

Partenerii noștri