Video Adolescenții români, cei mai afectați de rețelele sociale. Cum luptă școala și părinții cu fenomenul. „Cum să dai vina pe copii?!”
Adolescenții români sunt pe primul loc în clasamentul european la folosirea nesănătoasă a social media. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cei mai vulnerabili sunt copiii între 11 și 13 ani. Consumul excesiv din adolescență se poate transforma în dependență la maturitate, cu efecte directe asupra capacității de concentrare și a calității vieții, atrag atenția specialiștii.
Un copil de 11 ani din Slatina a fost mutilat de explozia unei petarde
„Superman challenge” face noi victime în țară. Ce este și care pot fi consecințele
Director din TikTok: „Obligația de a eticheta materiale electorale revine candidatului”. Ce spune despre conturile propagandei rusești
Care e mecanismul din spatele consumului de mesaje „care explică totul” pe rețelele sociale
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Adolescent de 14 ani, descoperit în trafic după ce a condus 70 de kilometri cu fratele său în vârstă de 10 ani pe scaunul din dreapta
Vânătoarea de cadouri în prag de sărbători. Cum să eviți jucăriile care pot pune în pericol siguranța copilului tău
„Copiii si adolescenții care au participat la acest studiu au fost împărțiți în diferite tipuri de utilizatori, de la utilizatori non-activi, la utilizatori problematici. Atunci când vine vorba despre copiii care utilizează în mod problematic social media este vorba despre cei care nu se pot concentra la ceea ce au de făcut, pentru că trebuie să își verifice telefonul, care nu se pot concentra la teme sau la orele de curs sau care ajung să se certe cu părinții sau rudele care le interzic sau le iau accesul la aceste mesaje sau rețele”, transmite Ana-Cristina Micu, jurnalist Digi24.
„O să vă dau un exemplu foarte concret: săptămâna trecută, 3 elevi au vorbit și și-au deschis telefonul, elevi de clasa a 9-a. Negocierea a fost așa: nu mergem la scăderea notei la purtare, că repetau, până la sfârșitul acestui modul, dimineața îmi aduceți mie telefoanele, când plecați le luați. Acești 3 copii, în afară de faptul că au luat note mult mai mari la materii diferite, au scris pe caiete”, povestește Andreea Bodea, director Liceul „Ion Luca Caragiale” din București.
Nu doar școala se luptă cu acest fenomen, ci și părinții.
„- Am copil mic, de 6 ani, și stă toată ziua pe telefon
- Și daca încercați să îi luați telefonul sau să limitați timpul?
- Devine puțin irascibilă”, mărturisește un părinte.
„- Sigur, ca orice părinte, luptăm cu asta...
- Cum?
- Control parental, timp limitat și cu multă ceartă”, spune un alt părinte.
„Cum să dai vina pe copii că stau pe telefonul mobil? Cum?! În condițiile în care... Cine a construit social media? Noi, adulții, nu copiii au construit pentru ei. Dar ca să îi scoatem de acolo trebuie să le oferim ceva. Să fim clar înțeleși: consumul de social media acoperă o nevoie”, e de părere Cristian China-Birta, specialist în social media.
La nivel mondial, se estimează că peste 200 de milioane de persoane sunt dependente de rețelele sociale.
reporter: Ana-Cristina Micu
operator: Valentin Drăghici
Editor : Izabela Zaharia
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News