Live

Abilitaxi, proiectul care oferă transport gratuit persoanelor cu dizabilități

Data publicării:

Viața unei persoane care folosește un scaun rulant este o imensă provocare. Lipsa unui transport adecvat duce inclusiv la imposibilitatea de a avea un loc de muncă. În sprijinul lor va veni în curând Abilitaxi, proiectul menit să le uşureze viaţa persoanelor cu nevoi speciale.

În România trăiesc aproximativ 700 de mii de persoane cu dizabilităţi. Marius este unul dintre puţinii care şi-au permis o maşină personală adaptată nevoilor lui.

„Dacă nu avem taxiuri accesibile, nu avem mijloacele de transport în comun accesibile, ne rămâne mersul pe jos, iar mersul pe jos, din păcate în Bucureşti este aproape imposibil”, afirmă Marius Stratulat.

În curând însă vor primi un ajutor.

Abilitaxi este un proiect social în care noi încercăm să venim în întâmpinarea nevoilor unor persoane cu dizabilităţi. Capacitatea de transport a maşinii este pentru o persoană cu dizabilităţi şi 6 însoţitori”, spune Alin Dragomir, fundaţia RE:START România.

Proiectul este susţinut din donaţii. Iar maşinile vor putea fi folosite gratuit.

Este începutul, avem 3 maşini, corespunzător dotate şi construite şi vrem să ne răspândim pe întreg teritoriul României. Dacă avem 700 mii de persoane cu dizabilităţi în ţară, în Bucureşti sunt circa 60 de mii, Bucureştiul are o populaţie similară Vienei, Viena are 500 de astfel de mijloace de transport”, spune Alin Dragomir, fundaţia RE:START România.

Lipsa unui transport adaptat este un problemă uriaşă.

Nu pot să meargă la muncă, eventual cei care găsesc locuri de muncă, deci asta îi izolează, aceşti indivizi, aceşti oameni sunt izolaţi de cealaltă populaţie”, afirmă Francisc Simion, preşedinte ONPHR.

Sunt transportatori persoane fizice care au o maşină şi sunt societăţi comerciale care au 2, 3, 4, 5 maşini şi atunci nu poţi obliga fiecare transportator să aibă aceste maşini pentru persoane cu dizabilităţi, tocmai de aceea am ajuns la concluzia şi hotărârea luată ca dispeceratele să aibă în componenţa lor aceste maşini pentru persoane cu dizabilităţi”, spune Vasile Stefănescu, preşedinte COTAR.

Din totalul persoanelor cu dizabilităţi 52% trăiesc în oraşe, iar 48% la sate.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pensionari cu dezabilități, protest în fața Guvernului după recalcularea pensiilor. „Practic li se amputează un drept”

Ciolacu: Cei care dovedesc că li s-a aplicat eronat recalcularea pensiei vor primi un răspuns prioritar

Condiții inumane într-un azil din Neamț: Saltele și haine murdare, fecale, pizza cu pâine. Avocatul Poporului a fost în 2018 acolo

Ministerul Muncii a finalizat listele cu cei 2,5 milioane de beneficiari ai cardurilor pentru alimente

Partenerii noștri