Live

A fost inaugurat primul parc senzorial din țară pentru copii la Spitalul Obregia. Nicușor Dan: Este un proiect în premieră

Data actualizării: Data publicării:
Inaugurarea parcului senzorial din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia din Bucuresti. Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Primarul capitalei, Nicuşor Dan, a participat marţi la inaugurarea primului parc senzorial din România pentru copiii şi adolescenţii internaţi la Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Al. Obregia. Edilul a afirmat că acesta este un proiect în premieră pentru România - un parc senzorial în exterior, destinat copiilor care sunt internaţi și care au diverse deficienţe, parcul fiind un loc în care pot să înveţe, să socializeze, să se joace şi să se simtă trataţi aşa cum trebuie.

Primarul Capitalei a declarat că, în urmă cu un an şi jumătate, a fost lansat un parteneriat cu UNICEF, pentru un oraş prietenos cu copiii.

”Suntem bucuroşi să continuăm acest parteneriat, să beneficiem de expertiza dumnelor, de asemenea cu Consiliul Municipal al Elevilor. Este un proiect în premieră pentru România, un astfel de parc senzorial în exterior, destinat copiilor care sunt internaţi la Spital , cu diverse deficienţe, loc în care pot să înveţe, pot să socializeze, pot să se joace şi să se simtă trataţi aşa cum trebuie”, a precizat primarul Capitalei.

Parcul va deservi copii şi adolescenţii internaţi în Spitalul Obregia la secţia de Psihiatrie pediatrică şi cea de Neurologie pediatrică. Spaţiul include aparate menite să stimuleze olfactiv, vizual, auditiv (prin instrumente de percuţie), tactil (o alee care include diverse texturi şi pe care copiii vor putea să se plimbe desculţi) sau chinestezic (hamace şi leagăne speciale, pentru a dezvolta echilibrul). Aparatele vor fi folosite sub supravegherea personalului medical şi a psihoterapeuţilor, dar vor putea fi utilizate şi în prezenţa părinţilor.

Oana Gabriela Sivache, directorul ASSMB, a declarat că parcul este conceput în aşa fel încât să le ofere micilor pacienţi "o experienţă de joacă şi învăţare", care să le stimulează simţurile şi îi ajută să se dezvolte.

Anna Riatti, reprezentant UNICEF în România, a atras atenţia asupra faptului că, la nivel mondial, unul din şapte copii este diagnosticat cu probleme de sănătate mintală, în timp ce în România aproximativ 9% dintre copiii au fost diagnosticaţi cu astfel de probleme. Ea a menţionat că UNICEF susţine o serie de proiecte care vizează furnizarea serviciilor de prevenţie, dar şi implicarea comunităţii în gestionarea acestor situaţii.

Copiii trebuie să rămână activi pe perioada internării

Parcul este destinat diverselor categorii de vârstă, până la 18 ani, şi va avea şi un rol de socializare. Totodată, urmează să fie amenajat şi un teren de baschet.

"Nu ne dorim ca un copil să rămână la pat, ci să fie activ pe perioada internării, să interacţioneze cu ceilalţi adolescenţi, să organizăm diverse grupuri de terapie, de socializare, de interacţiune socială între adolescenţi şi vor putea folosi acest loc. (...) Copiii cu tulburări de spectru autist au un patern de integrare senzorială uşor diferenţiat faţă de al neuro-tipicilor.

Ei pot să aibă fi o hiper-sensibilitate auditivă, olfactivă, vizuală, tactilă şi să reacţioneze exagerat la nişte stimuli care nouă ni se par banali, precum sunetul uscătorului de păr. Expunând copilul treptat la diverşi stimuli, reuşim să îl ajutăm să îl integreze, inclusiv ulterior, în mediul lui de viaţă natural. În alte cazuri poate să existe o hiposensibilitate şi copilul să nu reacţioneze la durere şi să se expună unor pericole semnificative, fără să conştientizeze acest pericol", a precizat dr. conf. univ. dr. Florina Rad, medic şef la Clinica de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului.

Editor : Andreea Smerea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Bătaie între jandarmi într-un restaurant din București. Unul dintre ei a ajuns în comă la spital

Nicuşor Dan: Faptul că am ajuns să anulăm alegeri a fost un eşec al unor instituţii. Nu e admisibil ca domnul Greblă să mai conducă AEP

Nicușor Dan: „Ieșirea unui partid din coaliție ne-ar lăsa cu un sprijin parlamentar șubred”. Ce spune primarul despre Călin Georgescu

Cum a decis Nicușor Dan să intre în cursa pentru Cotroceni. „A fost un mesaj clar”. Ce spune despre susținerea partidelor

Partenerii noștri