Live

"Situația este absolut disperată". Directorii de aeroporturi se plâng de facturile și de 20 de ori mai mari și cer ajutor de la stat

Data publicării:
"Situația este absolut disperată". Directorii de aeroporturi se plâng de facturile și de 20 de ori mai mari și cer ajutor de la stat. FOTO: INQUAM PHOTOS Raul Stef

Aeroporturi din marile orașe ale țării sunt în pragul falimentului din cauza costurilor prea mari de întreținere. La Cluj-Napoca, ultima factură la energia electrică depășește un milion de lei. Conducerea caută soluții ca să o poată achita. În aceeași situație este și Aeroportul din Iași.

Aeroporturile din țară nu mai fac față cheltuielilor, iar toate acestea se vor simți în buzunarele pasagerilor.

David Ciceo, director al Aeroportului Cluj-Napoca: "Situația este absolut disperată! Solicităm insistent să fim incluși și noi în categoria unităților care o perioadă măcar sunt protejate".

Aeroportul din Iași are o factură estimată pentru luna septembrie la energie electrică de aproape jumătate de milion de euro, de 20 de ori mai mult decât sumele plătite până în luna iulie. Aceste sume uriașe pot fi acoperite cel mult două - trei luni, spune directorul aeroportului din Iași.

Romeo Vatră, director al Aeroportului Iași: "Aeroportul Iași are o medie pe anul 2021 de 220 mw pe lună. Acest curent nu vine doar din ce se consumă în cadrul terminalului, vorbim și de balizajul pistei și de iluminatul platformei. Din acest punct de vedere se poate pune în pericol, fiind la un moment dat nevoiți să luăm măsuri pentru a reduce curentul".

Și în Cluj-Napoca situația e similară. Aici ultima factură e de un milion de lei.

David Ciceo, director director al Aeroportului Cluj-Napoca: "La Cluj, factura e mai mică acum pentru că noi cumpărăm la 4.500 lei mw și în 2019 îl cumpăram la 360 de lei. Nu există nicio predictibilitate".

Aerogările au ajuns să cumpere cu până la 10.000 de lei megawatt-ul.

David Ciceo, director al Aeroportului Cluj-Napoca: "Producătorii de energie, intermediarii, nu vor să încheie contracte pe mai mult de o lună, cu aeroporturile. Siguranța în securitate e pe primul loc și avem nevoie de predictibilitate și avem nevoie de prețuri normale".

Directorii cer guvernanților măsuri care să protejeze și aeroporturile.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce spune Isărescu despre facturile la energie și inflație: „Nu avem un scenariu exploziv”

Iranul a suspendat zborurile de pe toate aeroporturile din țară, până luni dimineață

Ministrul Burduja nu exclude „deloc” menținerea plafonului la prețurile pentru energie. „Vedem o piaţă europeană nefuncţională”

Analiză OSINT Digi24.ro: Patru baze aeriene ruse, atacate de drone ucrainene. Imagini NASA din satelit arată incendii la două baze

Partenerii noștri