Live

„Simpla deținere a unui termometru cu mercur este infracțiune”. Ca să scăpăm de ele, legal, este greu și costisitor

Data actualizării: Data publicării:
Deținerea unui termometru cu mercur este infracțiune, potrivit unui comisar-șef de Poliție.

Un sucevean care avea în casă două termometre cu mercur a încercat să se debaraseze legal de ele, însă fără succes. În acest sens, bărbatul a cerut ajutorul redacției Monitorul de Suceava.

„Prin anii 50, părinții mei au cumpărat un termometru de uz medical. Cu ceva ani în urmă, a fost scos din uz, deoarece partea din spate a termometrului era spartă. Exista riscul spargerii capilarei, cu consecința contaminării casei. Între timp, am mai avut un termometru rusesc, non medical, la o centrală termică, bun până să se spargă parțial. Am încercat, pe parcursul mai multor zile, să rezolv problema preluării gramelor de mercur otrăvitor. Am sunat în multiple locuri, dar fără succes. Problema s-a dovedit o nucă tare”, a povestit suceveanul.

Ca urmare, jurnaliștii de la Monitorul de Suceava au încercat la rândul lor să identifice o instituție a statului care să explice cum se poate scăpa legal de un termometru cu mercur. De la DSP, ISU și Prefectură nu s-au primit soluții. La farmacii nu se poate, deși există din 2023 o nouă lege referitoare la primirea și depozitarea substanțelor periculoase din domeniul medical, însă nu are încă norme de aplicare.

De la Poliție, în schimb, a venit cel mai interesant răspuns. Șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, comisarul-șef Gabriel Gheorghe Panțiru, a declarat că, din anul 2014, „simpla deținere a unui termometru cu mercur este infracțiune”, conform art. 359 din Codul penal.

Persoanelor depistate că dețin sau transportă mercur li se deschide dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere și trafic de produse sau substanțe toxice. Pentru această infracțiune pedeapsa prevăzută este închisoare de la 2 la 7 ani.

Prin urmare, dacă suceveanul mergea cu cele două termometre la Poliție, polițiștii ar fi deschis dosar penal. Mai mult decât atât, conform principiului că „poluatorul plătește”, omul ar fi fost obligat să achite costul neutralizării deșeului de substanță periculoasă.

Un răspuns rapid și pertinent în acest caz a venit de la managerul unei firme de salubritate din Suceava. Acesta a spus că în județ nicio firmă de salubritate nu este autorizată pentru deșeuri periculoase și a indicat o firmă specializată din Bacău.

Reprezentantul firmei băcăuane a spus că termometrele pot fi preluate oricând de la deținător, indiferent din ce localitate, contracost: 190 de lei/bucata, plus TVA.

Deci pentru a scăpa de cele două termometre, suceveanul ar trebui să plătească în jur de 400 de lei. „Sunt bani pe care în momentul ăsta nu-i am. Am un copil pe care îl întrețin în facultate. Când voi fi mai potent financiar voi suna la firma din Bacău și voi rezolva problema”, a afirmat bărbatul.

În prezent nu este deloc simplu să scăpăm de un termometru cu mercur, varianta de a-l arunca la gunoi este foarte proastă, în primul rând din cauza riscului major de contaminare a mediului, dar și a implicațiilor legale.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un băiat de 14 ani este în comă, după ce s-a electrocutat pe un vagon de tren

Doi copii cu vârste de 1 an și 3 ani au murit după ce casa le-a fost mistuită de un incendiu

Tânărul care a înjunghiat mortal un băiat de 18 ani la o petrecere din Suceava a fost arestat preventiv. Decizia nu este definitivă

Tragedie la o petrecere din județul Suceava. Un băiat de 18 ani a murit după ce a fost înjunghiat de un alt tânăr

Partenerii noștri