Video&Foto Sfântul Dimitrie cel Nou | Mii de persoane au trecut deja pe la moaște în prima zi a pelerinajului. Medic: „Inadmisibil!”
Pelerinajul de Sfântul Dimitrie cel Nou din Capitală a început duminică dimineață, deși Guvernul anunțase inițial că se gândește să îl interzică. Duminică, la raclă au venit să se închine și să se roage aproape 8.000 de credincioși. A fost însă doar prima zi, pentru că pelerinajul se va termina abia marți seară. În ciuda măsurilor de prevenție luate, medicii se tem că această perindare a mii de oameni pe la moaște se va reflecta apoi într-o creștere și mai mare a numărului de îmbolnăviri, în condițiile în care epidemia de coronavirus din România înregistrează oricum cote alarmante.
Foto: ©Inquam Photos/Octav Ganea
Au fost cozi lungi la Patriarhia din Bucureşti, unde pelerinii au vrut să ajungă să se închine la Moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou. Slujba de seară a început cu peste 250 de persoane. Coada s-a întins pe o distanţă de aproximativ 250 de metri, de la Patriarhie până la baza dealului.
Accesul la moaște s-a făcut duminică după reguli clare – numai persoanele cu buletin de București, care păstrau distanța și aveau mască, au fost acceptate.
Pelerinii au venit să stea la coadă încă de dimineață
Sute de bucureșteni veniseră însă la Patriarhie cu mult înainte de a se crăpa de ziuă, ca să apuce să se roage la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou. Au venit pregătiți să aștepte ore bune, având experiența anilor trecuți când oameni din toate colțurile țării umpleau până la refuz Dealul Mitropoliei. Unii și-au adus scaune de acasă și s-au așezat la rând.
„Păi, până scoate moaștele mai avem vreo 2 ore, până face slujba”, explică o enoriașă.
„Ne-a fost teamă că o să fie frig, o să stăm mult și întâmplarea a făcut să stăm chiar puțin și mulțumim lui Dumnezeu pentru toate cele”, spune o altă femeie.
CTP: Ce-ar spune Isus dacă ar veni în România?
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
VIDEO: Incendiu puternic la Piața Matache din București
Răspunsul Elenei Lasconi întrebată dacă l-ar vota pentru funcția de premier pe Marcel Ciolacu
Theodor Stolojan acuză USR de lipsă de profesionalism. „Pune pe masă o hartie cu 8 cerințe și apoi pleacă. Nu e o metodă de negociere”
Agresiune în Parlament: Jurnalistă, hărțuită de Șoșoacă și Makaveli. „Mamă, cum a fugit!”. Parchetul General a deschis dosar penal
Cum se face accesul la moaște
Înainte de a intra pe culoarul unic, special pregătit pentru pelerini, credincioșii trebuie să treacă de filtrul jandarmilor: „Păstrați distanța un metru și jumătate și pregătiți actul de identitate”, le spun jandarmii.
După ce oamenii legii se asigură că pelerinii sunt din București, urmează un al doilea filtru.
„Haideți aproape. Vreți să vă dăm noi altă mască, că asta e un pic uzată? Să o schimbați dumneavoastră. Cât sunteți înăuntru să purtați permanent și corect masca!” - așa sună sfaturile voluntarilor.
Dacă în anii trecuți procesiunea Calea Sfinților marca începutul pelerinajului, anul acesta, în contextul stării de alertă, s-a renunțat la acest ritual. Pelerinajul a fost deschis prin scoaterea moaștelor Sfântului Dimitrie cel Nou din Catedrala Patriarhală și punerea lor într-un baldachin special amenajat.
Apoi, rând pe rând credincioșii au putut intra să se roage.
„Organizarea sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, din acest an nu a putut fi organizată decât prin adecvare foarte riguroasă la contextul epidemiologic, la starea de alertă roșie în care se află municipiul București”, a explicat Vasile Bănescu – purtător de cuvânt BOR.
Noul Prefect al Bucureștiului, Traian Berbeceanu, a venit personal să se încredințeze că totul decurge conform regulilor.
Medic: „La astfel de pelerinaje sunt tocmai persoanele care sunt în grupurile de risc”
De partea cealaltă, medicii critică decizia autorităților de a permite pelerinajele religioase în contextul în care România se confruntă cu un număr crescut de cazuri de coronavirus.
„Mi se pare, sincer, inadmisibil, ca aceste pelerinaje să fie în continuare acceptate. Mi se pare un preț prea mare de imagine publică plătit pentru astfel de activități, cu atât mai mult cu cât cei care participă la astfel de pelerinaje sunt tocmai persoanele care sunt în grupurile de risc”, subliniază dr. Andreea Moldovan, medic boli infecțioase.
Reprezentanții Patriarhiei Române dau asigurări că au luat măsuri menite să prevină răspândirea noului coronavirus. Din loc în loc, voluntari ai Patriarhiei le oferă credincioșilor dezinfectant pentru mâini și măști, dacă au nevoie. În plus, enoriașii sunt rugați să își țină măștile pe față inclusiv când ating moaștele, iar după aceasta, un reprezentant al Patriarhiei dezinfectează zona.
Pelerinajul de Sfântul Dimitrie cel Nou ține până marți, inclusiv.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News