Live

Șeful OMV crede că poate începe producția de gaze la Neptun Deep până în 2027

Data actualizării: Data publicării:
Prima producţie este estimată în 2027. Producţia la platou va fi de aproximativ 8 miliarde metri cubi anual. FOTO: Getty

OMV Petrom lucrează în prezent cu partenerul său la aşa-numitul Field Development Plan (FDP) pentru proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, care va trebui ulterior să fie aprobat de autorităţile române. Potrivit directorului general al grupului austriac OMV AG, Alfred Stern, până în 2027 va putea fi demarată producția de gaze.

"Am făcut progrese şi credem că până în 2027 vom putea demara producţia", a spus şeful OMV, într-un interviu pentru agenţia APA.

Potrivit acestuia, investiţia totală pentru următorii ani în proiectul Neptun Deep este de patru miliarde de euro, din care contribuţia OMV Petrom se va ridica la aproximativ două miliarde de euro, transmite Agerpres.

OMV Petrom şi Romgaz au anunţat, în 21 iunie, că au aprobat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino şi Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep, acesta urmând să fie depus la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pentru confirmare.

Cele două companii vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului, care va genera o producţie de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Prima producţie este estimată în 2027. Producţia la platou va fi de aproximativ 8 miliarde metri cubi anual (circa 140,000 bep/zi), timp de circa 10 ani.

Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagra are o suprafaţa de 7.500 kmp şi se află la o distanţă de circa 160 km de ţărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 şi 1.000 de metri. Explorarea perimetrului a fost accelerata în 2008 şi a inclus două campanii de achiziţie 3D şi două campanii de foraj de explorare. Prima descoperire de gaze a avut loc în 2012.

Editor : Andreea Smerea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum vrea Viktor Orban să continue să importe gaz rusesc prin Ucraina. Premierul Ungariei vorbește despre „un truc”

Românii vor avea preţurile plafonate la energie şi gaze până în primăvara anului viitor. Iohannis a promulgat legea

Germania a eliminat o taxă controversată pentru tranzitul gazelor naturale

Trump amenință UE cu taxe, dacă nu cumpără mai mult petrol și gaze din SUA. Cât importă europenii de la americani

Partenerii noștri