Live

Șeful Brigăzii Antitero din SRI: „Ai senzaţia câteodată că te lupţi cu morile de vânt” „Aceasta este realitatea cu care ne confruntăm”

Data actualizării: Data publicării:
Gen. Dorin Rădulescu, șeful Brigăzii Antitero din cadrul SRI. Sursă foto: captură YouTube

Schimbările dese de personal la nivelul superior al ministerelor pot constitui o vulnerabilitate în caz de atentat sau de situație de urgență, dă de înțeles șeful Brigăzii Antitero din cadrul Serviciului Român de Informații. Generalul Dorin Rădulescu a explicat că ministerele care gestionează infrastructură critică pentru siguranța națională au secretari de stat în sistemul naţional de prevenire şi combatere a terorismului, care sunt beneficiari ai informațiilor din zona serviciilor de informații în caz de nevoie. Schimbările dese care au loc la nivel politic fac ca această legătură să fie mereu reluată de la zero și, de multe ori, cei numiți în funcții nici nu sunt specialiști în domeniul pe care trebuie să-l gestioneze, a mai spus Dorin Rădulescu.

Șeful Brigăzii Antitero din cadrul SRI a arătat că „lipsa de constanță” duce la schimbări dese ale „beneficiarilor” informațiilor sensibile, ceea ce face dificilă cooperarea dintre structuri, pe care a comparat-o cu o „luptă cu morile de vânt”.

Generalul Dorin Rădulescu a făcut aceste observații în cadrul unui podcast lansat vineri, în care a dialogat cu purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea. 

D. Rădulescu: Marea majoritate a ministerelor au reprezentanţi la nivel de secretar de stat în sistemul naţional de prevenire şi combatere a terorismului, mă refer la acele reuniuni care sunt anuale ale Centrului de Coordonare Antiterorista. S-ar putea, la un moment dat, ca o criză teroristă să afecteze inclusiv o zonă de infrastructură critică. Trebuie să-ţi imaginezi că în toată poza aceasta, noi suntem obligaţi să cooperăm cu toate instituţiile statului. Tocmai pentru a aplica nişte măsuri preventive ai nevoie de, pe de-o parte, de această cultură de securitate, ai nevoie la un moment dat să fie, să înţeleagă şi să fie conştient că trebuie aplicate nişte măsuri.

Îţi dau un exemplu: târgurile de Crăciun, anul trecut a fost pandemia, tuturor ne-a lipsit, într-o manieră sau alta, şi întrebai de eforturi logistice... nu-şi dă nimeni seama câte eforturi facem şi noi şi colegii de la MAI pentru a asigura, cumva, într-o notă de decenţă, fără să deranjăm cetăţeanul, dar să ne asigurăm că nu păţesc ceva acei oameni care se duc liniştiţi să bea un pahar de vin fiert, cu ocazia Crăciunului sau a sărbătorilor de iarnă. Autorităţile locale trebuie să înţeleagă că la un moment dat trebuie să-ţi iei nişte măsuri de protecţie, poate unui om i se face rău cu autoturismul în Piaţa Constituţiei şi intră ca prin brânză prin acele mici gărduleţe de lemn.

O. Marincea: Cum a intrat cetăţeanul acela în mall la Brăila, parcă. A intrat într-o...

D. Rădulescu: Cum a intrat acel cetăţean, cum a intrat în Germania, când oameni rău intenţionaţi asta au ţintit, cum au intrat la Nisa. Sunt deja nişte directive europene, se iau nişte măsuri şi la nivel european pentru conştientizarea decizionalilor de a aplica nişte măsuri de prevenire şi de protecţie a cetăţeanului şi a spaţiilor publice, pentru că aceasta este realitatea în care...

O. Marincea: Păi şi înţeleg beneficiarii? Aveţi...

D. Rădulescu: Câteodată foarte greu. Si îţi spun de ce. Nu vreau să intru în niciun fel de retorică, dar câteodată se resimte lipsa de constanţă. Stii cum este? Se schimbă beneficiarii atât de des...

O. Marincea: Că se schimbă Guvernul, se schimbă secretari de stat.

D. Rădulescu: Da. Si iar o iei de la capăt, iar discuţi cu cineva nou care vine şi nu înţelege cu ce se mănâncă toată povestea şi ai senzaţia câteodată că te lupţi cu morile de vânt. Din păcate, cred că noi în societate suferim un pic de această lipsă de constanţă şi stabilitate, mai ales la nivelul unor instituţii-cheie. Ok, decizionalii politici sunt decizionali politici, dar ai nevoie de acei experţi, de omul acela responsabil care... îţi imaginezi că la nivel de secretar de stat trebuie să fie oameni care sunt din breaslă, care ştiu cu ce se mănâncă acea poveste. Nu întotdeauna este aşa. Aceasta este realitatea cu care ne confruntăm.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nicuşor Dan: Faptul că am ajuns să anulăm alegeri a fost un eşec al unor instituţii. Nu e admisibil ca domnul Greblă să mai conducă AEP

Proiectele USR privind reformarea serviciilor de informații au trecut de Camera Deputaților. Care sunt schimbările propuse

Eduard Hellvig, precizări despre alegerile prezidențiale din 2025 și noul Guvern pro-european. „Nu candidez pentru nicio funcție”

Cine a dat de fapt în judecată Administrația Prezidențială, SRI, SIE, MAI și STS pentru desecretizarea documentelor CSAT

Partenerii noștri