Secretar de stat în Ministerul Sănătății: S-a ajuns la aproximativ 4.000 de testări pe zi
Andrei Baciu, secretar de stat ministerul Sănătății, a declarat luni seară la Digi24 că România a ajuns să efectueze „aproximativ 4.000 de testări pe zi” pentru depistarea cazurilor de coronavirus.
Andrei Baciu a dat declarații la DNA
Primele cazuri de flurona au apărut în România
Rafila: Valul 7 al pandemiei, posibil la toamnă
Ce e nou în valul 6 al pandemiei
Ministerul Sănătății a cerut spitalelor să reactiveze planurile pentru COVID
Cum am putea scăpa de pandemie?
2 pacienți infectați cu varianta Omicron sunt la ATI
Cum rămâne cu certificatul verde?
Ar putea aduce varianta Omicron sfârșitul pandemiei?
„În ultimele săptămâni, s-a făcut o inventariere a tuturor unităților care au în dotare realtime PCR. După această inventariere, împreună cu un grup de experți s-a făcut o triere și o evaluare a acestor laboratoare, urmându-se să se indentifice cele cu cel mai mare potențial pentru diagnosticare. Acum circa trei săptămâni aveam un număr de 5-600 de testări pe zi, în momntul de față s-a ajuns la aproximativ 4.000 de testări pe zi, iar în următoarele săptămâni vor crește”, a declarat Andrei Baciu.
„Din punct de vedere tehnic trebuie văzut cât timp se lucrează cu aparatele respective. Ca să pui în funcțiune un astfel de laborator, trebuie să ai personal calificat. Dacă începi de la zero, ai nevoie de până la 2 luni de zile. Aici e problema cu care ne confruntăm. Nu avem suficientă resursă umană pentru a utiliza toate laboratoarele, aici e dificultatea cea mai mare în a crește și mai mult capacitatea de diagnostic. Au fost trainuite foarte multe echipe, vom lucra și la un sistem mai organizat, avem câteve direcții strategice”, a adăugat el.
Secretarul de stat a adăugat că „al doilea lucru important este indicația și recomandarea de testare, care este făcut de INSP, și toate probele recoltate și numărul pe care îl avem în fiecare zi este în mare parte egal cu numărul de probe recoltate în ziua respectivă, nu reflectă capacitatea maximă a unui laborator. Dacă într-o zi s-au recoltat 2.000 de probe, acelea vor fi prelucrate, dacă într-o altă zi au fost recoltate un număr mult mai mae, acelea vor fi prelucrate”.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News