Live

Secretar de stat în Ministerul Educaţiei: Tezele elevilor ar putea fi înlocuite cu o evaluare sumativă

Data publicării:
Tezele ar putea fi înlocuite cu un alt tip de evaluare Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Teza ar putea fi înlocuită cu un alt tip de evaluare, a declarat secretarul de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Luminiţa Barcari, care susține că elevii nu trebuie tratați discriminatoriu, în funcție de scenariul de desfășurare a cursurilor. Acesta spune că "ori dă toată lumea teză, ori nu dă nimeni" și propune "evaluarea sumativă".

Potrivit secretarului de stat, există varianta eliminării tezei şi înlocuirea acesteia cu o "evaluare sumativă" care să fie notată normal, având în vedere că sunt trei scenarii de desfăşurare a cursurilor ca urmare a măsurilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19 şi trebuie să se asigure elevilor şanse egale, notează Agerpres.

Ea a precizat că problema apare în cazul elevilor care învaţă online. "Pentru şcolile care funcţionează în scenariul verde nu se pune problema, această evaluare sumativă - lucrare scrisă la disciplina respectivă - poate fi dată în condiţii normale. În scenariul galben, evident, în momentul în care se întorc în şcoală elevii care au învăţat online pot susţine această lucrare scrisă cu acelaşi tip de itemi folosiţi pentru cealaltă jumătate de clasă. Problema se pune acolo unde copiii sunt în scenariul roşu", a explicat secretarul de stat, într-o conferinţă de presă.

Ministerul Educației vrea să-i învețe pe profesori cum să-i evalueze pe elevi în mediul online

Barcari a adăugat că Ministerul Educaţiei are în vedere organizarea de webinare la care profesorii să înveţe cum ar putea să evalueze în mediul online.

"Varianta este ori să mergem în continuare (...) pe teză, doi să înlocuim teza, pentru că nu putem aplica în mod discriminatoriu: ori dă toată lumea teză, ori nu dă nimeni. Deci, ori să înlocuim acest tip de evaluare scrisă cu o evaluare sumativă, dar care să fie notată normal, nu să aibă ponderea pe care o are teza în mod normal - 25% din medie. Există şi varianta eliminării tezei şi înlocuirea cu această evaluare sumativă. (...) Nu este o decizie simplă. Până la urmă, elevul trebuie să fie evaluat, dar, în acelaşi timp, trebuie să aibă şanse egale la o evaluare corectă şi obiectivă", a menţionat secretarul de stat.

Potrivit Luminiţei Barcari, MEC se consultă pe această temă şi cu inspectoratele şcolare, astfel încât să se ia cea mai bună decizie.

"Ne consultăm inclusiv cu inspectoratele, pentru că este o temă de mare interes, vrem să luăm cea mai bună decizie. Din feedback-urile pe care le-am primit sunt şi păreri pro şi păreri contra. Vom analiza", a transmis ea. 

Editor : Alexandra Andronie

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Când începe școala după vacanța de iarnă. Elevii se pregătesc pentru al treilea modul de cursuri

Ministrul Daniel David: „Am vrut ca educația să fie considerată prioritate națională. Mă aștept la o creștere de buget, în primă fază”

Daniel David: „Toți vorbesc de ministere «de forță». Pentru mine, cel mai puternic trebuie să fie cel care se ocupă de educație”

Elevii din ciclul preuniversitar pot promova doi ani de studiu într-unul, sub anumite condiții. Anunţul Ministerului Educaţiei

Partenerii noștri