Live

Sebastian Burduja: Românii nu vor tremura nici de frig, nici de frica facturilor în această iarnă

Data publicării:
Burduja spune că avem un stoc de gaze de aproape 103%. FOTO: Inquam Photos/ Sabin Cîrstoveanu

Românii nu vor tremura nici de frig, nici de frica facturilor în această iarnă, iar stocul de gaze este de aproape 103%, un supraplin la care se adaugă ceea ce reuşim să producem şi în timpul sezonului rece, a declarat, marţi, la o conferinţă de specialitate, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, potrivit Agerpres.

„Suntem mai pregătiţi ca niciodată pentru această iarnă şi vă spun că schema de compensare plafonare va rămâne în vigoare şi în iarna aceasta, şi în iarna viitoare. Conform legislaţiei, este valabilă până în martie 2025. Cunoaştem impactul şi importanţa protejării consumatorilor finali, ne străduim să recuperăm şi să plătim rapid restanţele către furnizori, pentru că, în acest moment, aşa cum ştie toată lumea, furnizorii sunt cei care acoperă diferenţa dintre preţul de pe factură pe care îl primesc românii în fiecare lună şi preţul din piaţă sau preţul la care un furnizor cumpără energia electrică şi gazele. Românii nu vor tremura nici de frig, nici de frica facturilor. La 1 noiembrie a început, practic, sezonul rece, conform legislaţiei”, a menţionat Burduja.

Potrivit ministrului Energiei, în cazul unor solicitări speciale din partea Republicii Moldova sau a altor state din regiune, România poate activa opţiunea securizată din Azerbaidjan sau cea a importului de gaz lichefiat prin două rute.

„Avem un stoc de gaze de aproape 103%”

„Noi am adoptat în Guvern actele normative necesare pentru această pregătire şi chiar pe 1 noiembrie a avut loc şi prima şedinţă a Comandamentului energetic de iarnă la sediul Dispeceratului Energetic Naţional, unde am trecut în revistă toate la aspectele necesare pentru pregătirea iernii. Avem un stoc de gaze de aproape 103%, deci s-a făcut supraplinul şi cu acest stoc de gaze, plus ceea ce reuşim să producem şi în timpul sezonului rece. Într-o iarnă normală vom trece peste acest sezon doar cu gaz românesc din ceea ce avem înmagazinat şi ceea ce se produce. Ce înseamnă iarnă normală? Ne spun meteorologii, că înseamnă unul, maxim două episoade de ger, viscol într-o lună, un episod putând dura între 3-4 până la 7 zile. Deci, în condiţii normale vom depăşi acest sezon rece doar cu gazul pe care îl avem deja şi pe care urmează să-l producem în lunile următoare, dacă va fi o iarnă deosebit de grea. Dacă vom avea solicitări speciale din partea Republicii Moldova sau a altor state din regiune suntem pregătiţi să activăm o opţiune cu Azerbaidjan, securizată de România din primăvara trecută, prin care avem acces la un miliard de metri cubi. Dacă nici acea cantitate nu va fi suficientă, avem opţiunea importului de gaz natural lichefiat pe ruta Grecia - Bulgaria - România sau Turcia - Bulgaria - România", a afirmat Sebastian Burduja.

Oficialul a punctat, totodată, că, la momentul actual, lacurile de acumulare din România sunt la un nivel de umplere de 74,7%.

„Este un nivel optim, iar, nu în ultimul rând, stocurile de cărbune sunt conform calendarului asumat la nivelul Complexului Energetic Oltenia, inclusiv pentru alimentarea termoficării din Craiova, un sistem care depinde în continuare de cărbune. Avem o investiţie în curs, care se va finaliza, sper, în 2026, cel târziu în 2027, şi care vizează un grup modern pe gaz, o centrală în cogenerare”, a spus ministrul de resort.

Editor : Bianca Chirilă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum vrea Viktor Orban să continue să importe gaz rusesc prin Ucraina. Premierul Ungariei vorbește despre „un truc”

Astăzi este solstițiul de iarnă 2024 și cea mai lungă noapte din an. Din 21 decembrie, crește durata zilelor

Românii vor avea preţurile plafonate la energie şi gaze până în primăvara anului viitor. Iohannis a promulgat legea

Germania a eliminat o taxă controversată pentru tranzitul gazelor naturale

Partenerii noștri