Se mai ia șpagă la ANAF? Lucian Heiuș: Din păcate da, dar nu e un fenomen de masă. Prin digitalizare se poate reduce tentația
Președintele ANAF, Lucian Heiuș, a declarat duminică la Digi24 că "6 - 7 inspectori" au fost prinși în flagrant luând șpagă anul acesta și că au fost arestați. "Nu este un fenomen de masă", a subliniat el, adăugând că "majoritatea angajaților sunt oameni cinstiți și dedicați profesiei". În acest context, el a menționat rolul digitalizării, astfel încât contribuabilul să nu mai aibă contact direct cu inspectorii.
România, codașă la numărul de contracte de muncă part-time
Noi reguli pentru românii care vând sau cumpără locuințe
CNP pentru cumpărături online. Achizițiile scumpe ale românilor pe internet ar putea fi verificate de Fisc
Plata cu cardul peste tot în România, inclusiv în piețe
Darul de nuntă și de botez nu se impozitează
Boloș vrea militarizarea inspectorilor ANAF
Șoferii analfabeți, un pericol pe șoselele din România
Prima reacție a lui Dumitru Buzatu după ce a fost prins în flagrant luând șpagă
Boloş şi-a făcut cruce după ce a văzut birourile angajaților
"Se mai ia șpagă la ANAF?", a fost întrebat Lucian Heiuș în emisiunea "În fața ta" de la Digi24.
"Din păcate da. Anul asta am avut în jur de 6, 7 inspectori care au fost prinși în flagrant și au fost arestați direct", a răspuns acesta.
Întrebat cum pot fi evitate astfel de situații, el a răspuns că nu mai trebuie să meargă nimeni în control fără ca în spate să existe o analiză de risc din care să rezulte clar că sunt întrunite elemente, care să justifice controlul.
Heiuș a adăugat că poți reduce tentația reducând la maximum contactul dintre inspectori și agenții economici.
"Cu cât reușim sa digitalizăm mai repede, să avem acces direct din biroul inspectorului la contabilitatea firmei cu atât vom reduce mai mult contactul direct dintre inspectori si contribuabili. Nu e un fenomen de masă. O mână de oameni aruncă o anatemă asupra întregului ANAF, unde majoritatea sunt oameni cinstiți, dedicați profesiei. Din păcate mai există și asemenea oameni.
Exista o Direcție de integritate în care implementăm anumite proceduri, scopul e să identificăm persoanele predispuse spre asemenea fapte, să creăm proceduri ca să evităm ca o persoană să fie tentată.
De exemplu, o echipă de control, formată din două persoane, ar trebui ca la șase luni să se schimbe, să nu existe o relație prea apropiată, de prietenie, în acest sens. Mi-aș dori ca pentru obținerea unei eșalonări la plată, de exemplu, să nu mai fie nevoie ca contabilul, cetățeanul, să ajungă în contact cu Fiscul, să pui datele în program electronic și să se transmită datele ca să se aprobe, iar calculul să îl facă computerul, nu omul", a explicat președintele ANAF.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News