Live

Scandalul diplomei lui Teodorovici. Ce spun alți absolvenți ai CNI

Data publicării:

Sinceritatea ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, ar putea desfiinţa Colegiul Naţional de Informaţii, una dintre instituţiile de învăţământ care ţin de Serviciul Român de Informaţii. Ministrul a declarat că a obţinut o diplomă de absolvire a unui curs fără să fi mers să dea examene. Academia Naţională de Informaţii a confirmat acest lucru, iar acum verifică modul în care şi-au obţinut diplomele toți absolvenţii Colegiului Naţional de Informaţii. Între aceştia, foştii premieri Mihai Tudose şi Sorin Grindeanu, Sorin Câmpeanu, fost ministru al Educaţiei, actualul şef al Comisiei SRI, deputatul Claudiu Manda, și Valeriu Zgonea, fost președinte al Camerei Deputaților. De rezultatul investigaţiilor depinde, potrivit informaţilor Digi24, însuşi viitorul Colegiului Naţional de Informaţii.

Colegiul Naţional de Informaţii este aproape de implozie. Întreaga activitate a instituţiei este pusă sub semnul îndoielii, după ce ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, s-a lăudat că are o diplomă de la această instituţie de învăţământ deşi n-a dat niciun examen.

Discuție din octombrie 2017:

Eugen Teodorovici: Eu am o diplomă de la Academie...

Robert Turcescu: Care Academie?

Eugen Teodorovici: O academie, nu știu cum îi zice... Academia de...

Moderator: Academia Națională de Informații a SRI.

Robert Turcescu: Aşa!

Eugen Teodorovici: Am o diplomă de master sau ce este el, curs postuniversitar, unde nu am fost nici măcar o dată.

Robert Turcescu: Păi şi cum aţi luat diploma?

Eugen Teodorovici: Nu ştiu, întrebaţi-i pe cei care mi-au dat diploma.

Robert Turcescu: Dar de ce v-au dat diploma aia?

Eugen Teodorovici: Probabil că merit.

Declaraţiile ministrului de Finanţe au făcut valuri în comunitatea de informaţii, astfel că au fost declanşate verificări la Colegiu. Primele investigaţii au scos în evidenţă că Eugen Teodorovici a depus cererea de înscriere, a susţinut colocviul de înscriere şi a plătit taxa de şcolarizare, dar nu a susţinut evaluările la niciuna dintre cele trei discipline pentru care i-au fost acordate note. Nu a susţinut nici examenul de certificare a competenţelor şi nici nu şi-a ridicat personal certificatul de absolvire.

Ca o primă reacţie, Academia Naţională de Informaţii, instituţia sub patronajul căreia funcţionează Colegiul Naţional de Informaţii, a decis să-i anuleze lui Eugen Teodorovici diploma.

Conducerea academiei vrea să afle dacă mai sunt persoane care au primit diplome la fel ca ministrul Eugen Teodorovici şi a înfiinţat o comisie care verifică toate actele de absolvire eliberate de Colegiul Naţional de Informaţii de la înfiinţare. Până la finalizarea verificărilor, activitatea colegiului a fost suspendată”, relatează Ioana Ciurlea, jurnalistă Digi24.

De rezultatul verificărilor depinde şi viitorul colegiului. Dacă se constată că examenele au fost fraudate masiv, colegiul ar putea fi desfiinţat. Cei care au absolvit cursurile acestei instituţii spun, însă, că modul în care Eugen Teodorovici a obţinut diploma este excepţia şi nu regula.

Pentru o chestiune punctuală nu văd niciun fel de motiv de a generaliza. (Reporter: Credeţi că este o pierdere închiderea acestui colegiu?) Da. Era o formă de învăţământ, cel puţin pentru cei care au acces în funcţii de maximă responsabilitate publică, era un curs care îţi deschidea puţin orizontul, îţi oferea o viziune mult mai amplă asupra securităţii, asupra ordinii publice”, spune deputatul Ionuț Stroe.

Nu cred că poți fi un om serios în momentul în care, după ceva timp, spui că ai primit o diplomă la care nu ai participat, asta face parte din discuții de grup, deci seara, când te duci și bei la un club, iar dimineața spui că nu știi ce s-a întâmplat, acest colegiu a făcut apropierea de înțelegere între ceea ce înseamnă SRI și mediul politic care decide modul în care aceste servicii de informații își desfășoară actvitatea”, spune Cezar Preda, deputat.

Din cei aproape 900 de cursanţi ai Colegiului Naţional de Informaţii, doar 40 sunt ofiţeri ai Serviciului Român de Informaţii. În rest, în cei 15 ani de funcţionare, de cursuri au beneficiat parlamentari, funcţionari guvernamentali, reprezentanţi ai unor companii, dar şi jurnalişti.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai bun spital este aproape de casă

Statul la stat. Stadionul din Alexandria, unul dintre proiectele întârziate cu anii. În lipsa banilor, acolo lucrează doar 4 oameni

Liberalii i-au cerut lui Marcel Boloş să plătească până la sfârşitul anului facturile pentru programul Anghel Saligny şi CNI

Diana Șoșoacă îl propune premier pe Eugen Teodorovici: "Ar fi cel mai capabil prim-ministru pentru România"

Partenerii noștri