Scandalul de la moaștele Sfintei Parascheva. Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor acuză existența unor provocatori
După câteva zile de scandal şi proteste, autorităţile au cedat, miercuri, presiunii oamenilor: nu mai este interzis accesul pelerinilor din afara Iaşiului la moaştele Sfintei Parascheva. Tot astăzi, preoţii au decis să scoată racla sfântă în curtea Mitropoliei, deşi la începutul pelerinajului au anunţat că anul acesta va rămâne exclusiv în interior.
Deciziile au fost luate după ce mai mulți pelerini s-au certat cu jandarmii şi au protestat astăzi în faţa Mitropoliei, strigând, de pildă, „Jos masca!” și „Vrem la cuvioasa!”. Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor susține că aceasta nu este o atitudine care să caracterizeze un credincios și acuză că în rândul celor care au făcut scandal au fost provocatori care au instigat.
Prezență peste așteptări la racla Sfintei Parascheva. Zeci de mii de oameni așteaptă la coadă pentru a se închina la moaște
Peste 13.500 de pelerini au stat la coadă pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva
Avertisment al medicilor din Iași pentru pelerinii de la Sfânta Parascheva
Scandal la moaște, la Iași. Filmul zilei
Autoritățile au cedat: Credincioșilor le este permis accesul la moaștele Sf. Parascheva fără buletin
Scandal la moaștele Sfintei Parascheva
Arafat, despre interzicerea pelerinajului de la Iași: Revenirea asupra interdicției poate fi doar o decizie politică, nu sanitară
Imagini fără precedent de la Catedrala Mitropolitană din Iași
Oamenii din Voluntari duc dorul pelerinajului. Ce se va întâmpla cu cei care ajung totuși la Iași
Părintele Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor, a explicat la Digi24 că a fost un moment dificil de gestionat, iar forțele de ordine au luat cea mai bună decizie de moment, pentru că era o situație destul de grea care se conturase și, pentru a detensiona situația, au permis accesul tuturor celor care au forțat atunci intrarea. De atunci s-a continuat în maniera aceasta, adică nu mai este legitimată lumea și poate ajunge la moaște indiferent din ce localitate provine.
„Dar nu putem spune că acest lucru va dura, adică noi nu avem nimic oficial, ar putea oricând să se ia decizia de a se reintroduce legitimarea”, a atras atenția părintele Constantin Sturzu, precizând că Biserica nu are o informare oficială din partea autorităților în privința unei eventuale ridicări a restricțiilor.
Comentând scenele tensionate din timpul slujbei, oficialul Arhiepiscopiei Iașilor a acuzat existența unor provocatori:
„Și în lege este prevăzut, a tulbura un cult este interzis. Cu atât mai mult, dacă ești credincios cu adevărat, nu tulburi exact sfânta și dumnezeiasca liturghie. A fost multă mâhnire, poate multă durere cumulată, dar ea poate fi exprimată altfel. Însă ce am sesizat eu acolo e că între cei care erau foarte vocali erau și persoane despre care pot spune sigur că nu mai sunt în Biserica Ortodoxă Română de ani buni, oameni care ne cataloghează în fel și chip și care e clar că au venit mai mult pentru a provoca, pentru a-i instiga pe toți ceilalți la un comportament care este cu totul nedemn pentru un credincios prezent la Sfânta Liturghie. Repet, accentuez, pentru că un credincios știe ce înseamnă o sfântă liturghie și categoric nu are un astfel de comportament. Sunt alte momente și alte modalități de a ne manifesta durerea și supărarea, întemeiată până la un punct”, a spus părintele Constantin Sturzu.
El a reamintit că Biserica s-a opus impunerii unor restricții: „Noi înșine am menționat că este o măsură discriminatorie și care, iată, a adus niște consecințe. Trebuie să gândim toate scenariile posibile”, a spus clericul subliniind că autoritățile ar fi trebuit să discute cu Biserica.
Totuși, el a încheiat condamnând atitudinea celor care au făcut scandal în timpul slujbei și a arătat că aceasta nu este o atitudine potrivită pentru un credincios: „Știți cum e, dacă pe o foaie albă este un punct negru, acel punct negru poate că scoate în evidență și mai mult albul. Eu zic că totuși sărbătoarea a avut loc așa cum se cuvine și e păcat, Sfânta Parascheva trebuia și trebuie să fie în continuare în centrul atenției și mai ales duhul Sfintei Parascheva. Cu ce duh venim? Că dacă urlăm din toți bojocii, după care venim să ne închinăm în următoarele secunde, sigur că între starea de furie exprimată în felul acesta și momentul imediat de închinare cu evlavie parcă e ceva ce nu se leagă”, a arătat părintele Sturzu.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News