Live

Şase plaje de pe litoralul românesc au primit eticheta de calitate "Blue Flag"

Data publicării:
Zi neagră pe litoralul românesc. FOTO: Profimedia Images

Un număr de şase plaje din staţiunile Mamaia, Năvodari, Eforie şi Olimp au primit eticheta de calitate "Blue Flag", informează Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi turismului (MEAT).

"România este prezentă şi în acest an pe harta mondială "Blue Flag"! Eticheta de calitate de a fost acordată următoarelor 6 plaje: Vega Vintage, din staţiunea Mamaia, Marina Regia şi Phoenicia, din Năvodari, Citadel şi Azur, aflate în Eforie, precum şi Phoenicia Blue View, care îşi aşteaptă turiştii în Olimp. O noutate faţă de sezonul trecut este că plaja Axxis Nova din Năvodari se află în faza pilot a programului, perioadă în care trebuie să se pregătească pentru îndeplinirea celor 33 de criterii imperative şi generale ale programului. Acestea fac referire la educaţia ecologică, informarea privind mediul, calitatea apei de îmbăiere, managementul mediului şi siguranţa şi serviciile oferite. Doar în această manieră va putea candida şi obţine eticheta "Blue Flag", în 2024", se precizează într-un comunicat al instituţiei.

Programul "Blue Flag" ("Steagul Albastru") a fost iniţiat în anul 1987, Anul European al Mediului, de către Fundaţia de Educaţie pentru Mediu (FEE), cu scopul de a premia plajele, porturile de agrement pentru calitatea lor, precum şi de a impulsiona autorităţile publice locale şi sectorul privat în a lua măsuri pentru îmbunătăţirea zonei de coastă, scrie Agerpres.

"Blue Flag" se numără printre cele mai recunoscute etichete ecologice voluntare din lume, acordate plajelor, porturilor turistice şi navelor de agrement turistic.

Ministerului Turismului, împreună cu Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie - CCDG, membru cu drepturi depline al FEE, a început demersurile pentru implementarea programului în luna iunie a anului 2004.

Potrivit sursei citate, printre avantajele programului se numără: deţinerea unui simbol ecologic (etichetă ecologică), vizibil şi recunoscut la nivel internaţional, posibilitatea utilizării acestui simbol pentru promovare la nivel local, naţional şi internaţional a plajei, atragerea turiştilor străini care caută cu predilecţie aceste plaje, "Blue Flag" bucurându-se de o largă recunoaştere internaţională.

Pentru a primi distincţia, este necesară îndeplinirea a unui număr de 33 de criterii pentru plaje şi 38 de criterii pentru porturile de agrement. Candidaturile transmise de către autorităţile responsabile (municipiu, hotel privat sau operatori privaţi) sunt verificate atât în teren, cât şi de către un juriu naţional şi unul internaţional. Eticheta poate fi obţinută pentru un singur sezon, păstrarea acesteia fiind condiţionată de o nouă candidatură.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Plajele "secrete" din România care garantează relaxare totală

Cât de pregătite sunt plajele litoralului românesc pentru sezonul estival

Patru plaje de pe litoralul românesc au fost extinse

Partea luxoasă a litoralului. O noapte de cazare într-un apartament exclusivist costă 1.000 de euro

Partenerii noștri