Voluntarii care fac diferența dintre viață și moarte. Ei ajung înaintea ambulanței când unei persoane îi este rău
Ajutor pentru medicii de la ambulanţă. Aproape 4.000 de voluntari intervin în Bucureşti şi Ilfov, înainte ca ambulanţa să ajungă la oamenii cărora li se face rău pe stradă. În iunie şi iulie, aproape 23 de mii de oameni au avut nevoie de ajutor, cu 10% mai mulţi faţă de anul trecut. În cazul unui stop cardio-respirator un minut poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte.
VIDEO: Incendiu puternic la Piața Matache din București
Bătaie între jandarmi într-un restaurant din București. Unul dintre ei a ajuns în comă la spital
Accident grav pe un șantier din Capitală. O placă de beton a căzut peste un utilaj în care ar fi o persoană
Care sunt cele mai „instagramabile” locuri din București, anul acesta de Crăciun
„Exagerat de scumpe”. Cartierele din România cu cele mai mari costuri ale vieții
400.000 de dolari falși, schimbați la bancomate. Falsificatori de bani, vizați de percheziții în București și Giurgiu
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Incendiu puternic într-un bloc din Sectorul 3 al Capitalei. Două persoane au fost evacuate
Cu ajutorul aplicaţiei Există un Erou, voluntarii sunt localizaţi prin GPS şi merg la cazurile care se află pe o rază de un kilometru depărtare de ei. Merg pe jos sau cu maşinile personale.
Aplicaţia primeşte automat sesizările preluate prin numărul de urgenţă 112.
„Timpul mediu de ajungere în Bucureşti şi Ilfov este de aproximativ 12 minute, ceea ce ne pune în faţa unor probleme legate de cazurile deosebit de grave. În anumite situaţii, mai ales în stopul cardio-respirator este o luptă dramatică cu timpul, creierul moare foarte repede”, afirmă Cristi Grasu, secretar de stat ministerul Sănătăţii.
Ionela Lică şi Mihai Mitrea sunt doi dintre voluntarii eroi. Ionela este voluntar şi la Serviciul de Ambulanţă, iar Mihai este fotograf. Au intrat în programul Există un Erou după ce au făcut cursuri de prim-ajutor şi au ajutat în ultimii 3 ani, mii de oameni.
„În momentul în care ajuţi pe cineva şi se uită la tine şi spune mulţumesc ,pentru mine una contează şi cred că şi pentru ceilalţi colegi ai mei, mai mult decât toţi banii din lume”, mărturisește Ionela Lică, voluntar.
„De obicei noi primim doar cazurile mai complicate care au un risc major de moarte”, spune Mihai Mitrea voluntar.
Voluntarii intervin numai la cazurile din spaţiul public şi au trusă de prim-ajutor formată din lucrurile de bază, cum ar fi pansamente sau tensiometru. Ei rămân lângă victimă până ajunge un echipaj de salvare profesionist.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News