Live

Vitamina pe care o preiei, în mod natural, de la soare și despre care medicii susțin că are efecte dovedite pentru sănătate

Data publicării:
Vitamina pe care o preiei, în mod natural, de la soare și despre care medicii susțin că are efecte dovedite. Foto Shutterstock

Vitamina D este un nutrient esențial pentru organism, care ajută la absorbția calciului și magneziului, și are un rol important pentru menținerea funcției musculare în parametrii normali.

Vitamina D este produsă în mod natural de organism, atunci când pielea este expusă la soare, însă se găsește și în mai multe tipuri de alimente (în cantități mai mici) ori suplimente ce pot fi administrate la recomandarea specialistului.

Ce este vitamina D

Vitamina D este cunoscută și sub denumirea de calciferol sau vitamina soarelui. Este nutrientul care contribuie la absorbția calciului la nivel intestinal și care menține concentrațiile de fosfor în limite normale.

Spre deosebire de alte vitamine de care organismul are nevoie și care se asimilează prin consumul de suplimente specifice, ori alimente potrivite (spre exemplu vitamina C), vitamina D este produsă în mod natural de organism în momentul în care o persoană se expune la soare.

Termenul de vitamina D se referă la mai multe forme ale vitaminei, dintre care două sunt cele mai importante pentru organism: Vitamina D2, realizată de plante, și Vitamina D3, produsă de organism în mod natural, în urma expunerii la lumina soarelui.

Ce rol are vitamina D în organism

"Vitamina D este o vitamină liposolubilă (solubilă în grăsimi sau în uleiuri) cu rol important la nivelul mai multor aparate și sisteme din corp. Are un rol complex în funcționarea optimă a organismului și, din acest motiv, se vorbește adesea despre vitamina D ca fiind un hormon, nu decât o simplă vitamină.

Este importantă pentru sistemul osos, sistemul muscular și poate fi considerată un adjuvant în prevenirea bolilor auto-imune. Efectele benefice ale suplimentării cu vitamina D3 sunt cu adevărat importante atunci când există un deficit în corp, în urma testării.

Vitamina D3 nu se folosește în cantități mari, deoarece poate avea efect resorbtiv la nivelul osului. (rebsorbție = proces de absorbție lentă/treptată a unui țesut sau organ, de regulă străin organismului)

Pentru adulți sau femei aflate la menopauză, vitamina D3 se folosește în combinație cu medicamente antiosteoporotice sau formatoare de masă osoasă, bifosfonați (clasă de medicamente ce tratează osteoporoza și, prin eficacitatea lor, au capacitatea de a inhiba resorbția osoasă și care au nevoie de adjuvant vitamina D3).

Sursa cea mai importantă pentru sintetrizarea/obținerea vitaminei D este pielea prin expunerea la soare. Așadar, în perioadele în care nu există o expunere la soare, valoarea vitaminei D3 poate fi mai mică și este nevoie de suplimentare", a declarat pentru Digi24 Rodica Petriș, Medic Primar Endocrinolog.

Alte beneficii ale vitaminei D

  • Previne apariția rahitismului, osteoporozei și fracturilor osoase;
  • Ajută în reglarea ritmului cardiac;
  • Contribuie la funcționarea optimă a tiroidei și hipofizei (glandă endocrină);
  • Contribuie la prevenirea unor boli autoimune precum artrita reumatoidă sau boli inflmamatorii intestinale.

Care este necesarul de vitamina D

Recomandările generale privind cantitatea de vitamina D necesară pe zilnic, la persoanele sănătoase, sunt următoarele:

Doza zilnică de vitamina D pentru copii

  • Copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 12 luni - 400 UI/zi (unități internaționale), 10 mcg;
  • Copiii cu vârsta de peste 12 luni și adolescenții, până la 18 ani, - 600 UI/zi, 15 mcg;

Doza zilnică de vitamina D pentru adulți

  • Adulții cu vârsta între 18 și 70 de ani - 600 UI/zi;
  • Adulții cu vârsta peste 70 de ani - 800 UI/zi;
  • Femeile însărcinate sau care alăptează – 600 UI/zi, 15 mg.
  • Pentru femeile aflate la menopauză, se recomandă aproximatic 1.000 de UI/zi, împreună cu 500 mg calciu.

Cum știi că ai deficit de vitamina D

Deficiența de vitamina D este frecvent întâlnită în cazul adulților sau chiar vârstnicilor de peste 65 de ani, dar nu sunt excluși nici copiii. Printre simptomele comune ale deficitului de vitamina D amintim:

  • Senzația de oboseală și dureri bruște ce pot apărea la nivelul întregului corp;
  • Senzația de slăbiciune la nivelul oaselor (durere osoasă) și mușchilor/țesutului muscular. Pot apărea dureri în special în zone precum: șolduri, mâini, picioare sau zona bazinului.
  • Spasme sau crampe musculare;
  • Tulburări de dispoziție, apariția depresiei;
  • Tulburări ale somnului;
  • Scăderea apetitului;
  • Căderea părului, afectarea calității firului de păr;

Surse naturale de vitamina D

Oranismul se adaptează și își ia necesarul de vitamina D în urma expunerii la soare, însă se poate suplimenta, dar în cantități mici, și prin consumul anumitor alimente. Printre alimentele bogate în vitamina D enumerăm:

  • Pește -cod, somon, ton, sardine, macrou;
  • Carne de vită și ficat;
  • Lapte, brânză și iaurt;
  • Portocale/suc de portocale;
  • Gălbenuș de ou;

Testarea pentru vitamina D se poate face de medic, în cabinet, prin efectuarea unori teste din sânge. În urma rezultatelor se poate determina concentrația de 25-OH-vitamina D, indicator al rezervei de vitamina D în urma administrării suplimentelor, cât și prin alimentație.

Limitele normale ale cantităii de vitamina D din organism pentru o persoană sănătoasă sunt cuprinse între: 20 nanograme/ml și 50 ng/ml.  Un nivel mai mic de 20 ng/ml indică un deficit de vitamina D în organism.

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Donald Trump nu scapă de condamnare în cazul Stormy Daniels, apelul său a fost respins. Cum explică judecătorul decizia

„Nu există alimente minune care cresc imunitatea”. Cum ai grijă de sistemul imunitar în sezonul rece, potrivit specialiștilor

Primul vot pentru imunitatea lui Nelu Tătaru. Cazul este dezbătut în Comisia juridică

Consum uriaș de suplimente alimentare și vitamine în rândul românilor. Avertismentul medicilor pentru cei care le iau

Partenerii noștri