Live

Virgil Păunescu, manager OncoGen: Virusul suferă mutații, iar vaccinurile dezvoltate acum ar putea să nu mai fie eficiente peste un an

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Lefevre Sylvain/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Virgil Păunescu, cercetător și imunolog la institutul OncoGen din Timișoara a vorbit la Digi24 despre vaccinurile care pot apărea pe piață în acest an, sau în cursul anului următorul. Păunescu spune că virusul a devenit atât de agresiv și suferă atâtea mutații, încât vaccinurile la care se lucrează ar putea să nu mai fie eficiente peste un an.

Ne aflăm în fața unui virus instabil genetic care a suferit câteva zeci de mutații în aceste luni. Una dintre mutații, despre care s-a mai spus câte ceva, aflată în poziția 614, un aminoacid care s-a schimbat în tulpina S – cea care este cea mai importantă în privința virulenței acestui virus – a generat o variantă nouă de virus, mai agresivă din multe puncte de vedere decât variantă inițială Wuhan, și care în decursul lunii aprilie a înlocuit la nivel mondial tulpina pe care o știam noi”, spune Virgil Păunescu.

Cercetătorul atrage atenția că virusul este subestimat și că crearea unui vaccin este importantă de poziționarea țării producătoare pe plan mondial. 

„Asta înseamnă că lumea subestimează acest virus. E atât de concentrată pe această competiție care nici măcar nu mai este despre vaccinuri. Așa cum am spus, nici la noi nu mai era vorba despre vaccin, era vorba despre poziționarea pe plan mondial. Care este locul tău în lume... Ești acolo, ești capabil să faci ceva? Sau aștepți să-ți de alții și ție ca la Remdesivir câte zece tablete pe lună”, precizează cercetătorul.

Mutațiile pun în pericol vaccinul

„Ce mă îngrijorează pe mine nu este ceea ce spun rușii, pentru că vaccinarea este facultativă, dar dedesubt nimeni nu vrea să vorbească, pentru că aceste mutații pun în pericol aceste vaccinuri. S-ar putea ca peste un an sau jumătate de an, virusul să sufere atâtea mutații încât vaccinurile pe care le dezvoltăm acum să nu mai fie eficiente”, subliniază Păunescu.

Managerul OncoGen este de părere că o nouă mutație a virusului descarcă o cantitate foarte mare de material viral în organismul uman, mai mult decât forma veche.

„Deocamdată, datele referitoare la agresivitatea acestuia nu sunt foarte clare, dar înclină spre o agravare a bolii. Ce mi se pare cel mai important este că virusul, noua variantă a acestuia, se multiplică mult mai mult. În decurs de două luni a dislocat complet forma inițială a virusului. Această nouă mutație descarcă o cantitate foarte mare de material viral în organismul uman. Mult mai mult decât forma veche. Este o formă mai agresivă, chiar dacă deocamdată nu avem suficiente statistici”, mai declarat Virgil Păunescu.

Editor web: Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Coronavirusul SARS-CoV-2 și răspunsul imun înnăscut. Descoperirile care ajută la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente

Caz medical rar la Spitalul Bagdasar Arseni: Un tânăr de 27 de ani a paralizat brusc din cauza unui virus

Primul test care poate detecta virusul mpox, cu rezultate imediate, a fost aprobat de OMS

Cât de periculos este virusul Marburg, comparat cu boala Ebola. Ce spune medicul infecționist despre o posibilă infectare și în România

Partenerii noștri