Live

„Variola maimuței” a fost declarată urgență de sănătate publică în Africa. O nouă tulpină a virusului se răspândește cu viteză

Data publicării:
Mpox. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Mpox, cunoscută anterior ca „variola maimuței”, a fost declarată urgență de sănătate publică în Africa de către cel mai important organism de sănătate al continentului. Oamenii de știință de la Centrele Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (Africa CDC) sunt alarmați de viteza cu care s-a răspândit o nouă tulpină a virusului.

De la începutul anului, în Republica Democrată Congo au fost înregistrate peste 13.700 de cazuri și 450 de decese, scrie BBC.

Virusul, care poate provoca leziuni pe întregul corp, s-a răspândit în alte țări africane, inclusiv în Burundi, Republica Centrafricană (CAR) Kenya și Rwanda.

Declararea unei urgențe de sănătate publică va ajuta guvernele să își coordoneze răspunsul și, potențial, să crească fluxul de provizii medicale și ajutoare în zonele afectate.

De asemenea, șefii sănătății din afara Africii vor monitoriza situația pentru a evalua riscul ca focarul să se extindă în continuare.

La 29 iulie, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a declarat că riscul de apariție a virusului mpox este „foarte scăzut” în Europa.

Ce este mpox și cum se răspândește

Mpox se răspândește de la animale la oameni și între oameni prin contactul apropiat cu cineva care este infectat - inclusiv prin sex, contact piele pe piele și prin aer.

Poate provoca simptome precum febră, dureri musculare și leziuni pe tot corpul. Dacă este lăsată netratată, boala poate fi mortală.

Există două tulpini principale ale virusului despre care se știe că există. Cea mai ușoară a provocat focarul global din 2022 care a afectat Europa, Australia, SUA și multe alte țări - și s-a răspândit în principal prin contact sexual.

A doua tulpină mai mortală, endemică în Africa centrală, se află în spatele noii variante descoperite recent în Congo.

Există trei vaccinuri, dar numai persoanele cu risc sau care au fost în contact strâns cu o persoană infectată sunt cele la care, de obicei, se administrează.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum au ajutat țigările, ciocolata și pizza la combaterea unei epidemii de tuberculoză (BBC)

Dezvăluiri privind acțiunile Rusiei în Africa. „Cercetările au coincis cu un focar de Variola maimuței și Marburg”

„Cea mai gravă criză umanitară din lume”. Conflictul eclipsat de războaiele din Ucraina și Gaza, care poate deveni mult mai mortal

Noua variantă de mpox se transmite în principal între oameni (studiu)

Partenerii noștri