Un tânăr cu arsuri grave va fi transferat luni la Spitalul AKH din Viena. Ministerul Sănătății infirmă o întârziere birocratică
Situație critică pentru un tânăr de 20 de ani cu arsuri grave pe mai bine de jumătate din suprafața corpului. Bărbatul așteaptă de două zile să fie transferat în străinătate pentru a fi salvat, însă procedurile s-au blocat în hârtii.
UPDATE 18:30 Ministerul Sănătății confirmă într-un comunicat că pacientul în vârstă de 20 de ani internat la Spitalul Universitar de Urgență București - despre care spune că are arsuri în proporție de peste 50% din suprafața corpului, dar și politraumă - va fi transferat în cursul dimineții de luni, 6 ianuarie 2020, în Austria, la Spitalul AKH din Viena.
„Cu privire la acest caz precizăm că, încă de ieri, 04 ianuarie 2020, orele 23:00, la mai puțin de 5 ore de la primirea informatiei despre acest caz, conducerea MS a aprobat transferul pacientului, fără piedici birocratice, într-o unitate sanitară de specialitate din străinătate pentru continuarea tratamentului specific. Menționăm că, un astfel de transfer se realizează numai cu aprobarea spitalului primitor, care transmite acordul dupa mai multe verificări. Cele 2 unități sanitare unde au fost transmise actele medicale in vederea transferului au dat acordul pentru realizarea acestuia in cursul zilei de mâine. MS a colaborat permanent cu DSU si SUUB”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.
Ministerul susține că „nu au existat probleme sau întârzieri legate de birocrație sau traducerea documentelor. Unitatea medicală din Bruxelles, acolo unde familia pacientului a solicitat transferul, a dorit ca imagistica să verifice diagnosticul. Ambele unități medicale, atât cea din Bruxelles, cât și cea din Viena, acolo unde au fost transmise actele medicale, au dat acordul pentru transferul pacientului în dimineața zilei de mâine (luni - n.r.). S- a ales unitatea din Viena unde acest transfer va fi realizat mâine dimineață, în jurul orelor 7:00, cu mijloacele de transport ale Departamentului pentru Situații de Urgență, conform legislației și competențelor”, a declarat Nelu Tătaru, secretar de stat în cadrul MS.
UPDATE 15.25. Pacientul va fi transferat, luni dimineața, la Spitalul AKH din Viena. Va fi dus în Austria cu un avion militar și va fi însoțit de o echipă SMURD din Capitală, a spus, pentru Mediafax, șeful DSU, Raed Arafat.
„Va fi transferat luni dimineață la AKH Viena, pentru că azi nu îl poate primi nici spitalul din Austria și nici cel din Belgia. Va pleca cu o aeronavă militară și va fi însoțit de un echipaj SMURD București”, a explicat Arafat.
Concurență mare la rezidențiat. Jumătate dintre candidați vor ajunge șomeri
Noi informații cutremurătoare în cazul băiatului mort la spitalul din Târgu-Jiu
O femeie ar fi furat produse medicale dintr-un spital din Capitală. Acestea erau apoi vândute de soțul ei în cabinete stomatologice
Cazul băiatului mort în Spitalul din Târgu-Jiu: Noi informații contrazic apărarea chirurgului de gardă
Val de anchete în Târgu Jiu, după moartea băiatului de 16 ani în camera de gardă
Plan de urgență în caz de cutremur, în spitale și primării
Un motociclist din Târgu Jiu a ajuns în comă la spital după ce a fost lovit de o mașină
„O masă caldă”, contaminată cu listeria. Concluzie în cazul copiilor din Mehedinți, ajunși la spital cu toxinfecție alimentară
18 turiști cazați la un hotel din Olimp au ajuns la spital
Un spital din Belgia a acceptat să-l primească, însă un document medical tradus incorect îl ține blocat la Spitalul Universitar din Capitală.
Tânărul a suferit arsuri grave şi politraumatisme după ce s-a electrocutat.
Iniţila, transferul său la un spital din Belgia a fost refuzat întrucât în documentele traduse din română în engleză starea lui de sănătate era prezentată ca fiind şi mai gravă.
Documentele medicale vor fi refăcute şi retrimise la clinica din Belgia.
Nelu Tătar, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat la Digi24 că medicii de la centrul de arşi din Bruxelles încă analizezaă cazul.
„Aseară am avizat transferul în străinătate. Discuțiile sunt cu centrul de arși din Bruxelles, care fiind un caz de politraumă, încă analizează acceptul. Suntem în discuții și cu AKH din Viena. Acceptul nostru pentru transferul în străinătate este dat. Mai rămâne se obținem acceputul uneia dintre cele două clinici”, a spus secretarul de stat.
Anul trecut, supravieţuitorii incendiului din Clubul Colectiv au vorbit cu Sorina Pintea, ministru al Sănătăţii la acea vreme, în legătură cu simplificarea procedurilor de transfer a marilor arşi. Un act normativ în acest sens nu a mai fost publicat în Monitorul Oficial.
Mihai Grecea, unul dintre supraviețuitorii incendiului din Colectiv, spune că pacientul nu a putut fi transferat din cauza birocrației.
„Deși anul trecut am ajuns cu Ministerul Sănătății, după un an de parlamentări, la un acord și a fost elaborat un mecanism de transferare în străinătate a pacienților cu arsuri grave care nu pot fi tratați în România, ordinul de ministru, aprobat de Sorina Pintea, nu a mai fost publicat niciodată în Monitorul Oficial pentru că nu a avut și restul de semnături de pe traseul de avizare. A picat guvernul, a picat și OMS-ul, adică n-a mai apucat să fie dat. Suntem exact în situația de la Colectiv în privința transferurilor arșilor. Totul e în pixul ministrului bolii și al secretarilor săi de stat”, a afirmat Grecea.
Potrivit acestuia, pacientul ar fi trebuit transferat de la început în străinătate: „Spitalul din Belgia a înţeles ceva greşit din traduceri - traducerile ar fi trebuit făcute la centrul operaţional, de specialişti, nu de rude”.
Redactare G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News