Live

Un spray nazal dezvoltat de cercetători din Turcia ucide coronavirusul într-un minut. Un produs similar va fi lansat și în Franța

Data publicării:
Un spray nazal dezvoltat de cercetători din Turcia ucide coronavirusul într-un minut FOTO: Getty Images

Pandemia COVID-19, care a afectat peste 100 de milioane de oameni din întreaga lume, a pus la treabă mulți microbiologi care au căutat soluții. În timp ce profesioniștii din domeniul sănătății lucrează zi și noapte în laboratoare pentru a dezvolta teste, vaccinuri și tratamente, oamenii de știință turci ar fi descoperit un spray nazal care poate ucide coronavirusul în doar un minut.

Soluția numită Genoxyn, care ar distruge complet virusul, a fost dezvoltată de prof. dr. Șehime Gülsün Temel, dr. Ahmet Ümit Sabancı și dr. Cüneyt Özakın, de la Departamentul de microbiologie medicală al Universității Uludağ din Bursa, potrivit Daily Sabah.

Cercetătorii au colaborat cu cadre universitare din centrele Uludağ și Çukurova pentru a testa efectele antimicrobiene și antivirale ale soluției dezvoltate. Studiul a constatat că soluția a împiedicat reproducerea bacteriilor și a virușilor.

Sabanci a spus că a făcut diverse studii privind protecția împotriva bolilor înainte de începerea pandemiei de coronavirus. „Cu Cüneyt Özakın, am arătat că soluția are activitate antibacteriană și, după ce a început pandemia, ne-am gândit că am putea modifica această soluție pentru a contribui la lupta împotriva COVID-19, așa că am dezvoltat acest spray și l-a trimis la teste de biocompatibilitate”, a spus el.

Se știa deja că punctele de transmitere ale virusului erau gura și nasul, dar și ochii.

„Studiile noastre au stabilit că soluția a ucis virusul intrat în gură și în țesutul nasului. Uciderea virusului într-un timp scurt înseamnă prevenirea intrării acestuia în celule și reducerea numărului de viruși din organism. Dacă soluția poate preveni contaminarea, va fi o soluție preventivă viabilă", a explicat Sabancı.

Temel a spus că s-a demonstrat că soluția ucide virusul într-un minut și, cel mai important, nu afectează celulele epiteliale din mucoase.

Özakın a spus că, inițial, s-a testat eficacitatea antivirală a soluției împotriva virușilor obișnuiți, dar când a început pandemia, accentul s-a pus pe SARS-CoV-2. După efectuarea testelor necesare, cei trei cercetători au demonstrat că soluția are un efect direct asupra noului coronavirus.

Spray-ul nazal produs în Franța, capabil să elimine 99% din coronavirus

O companie franceză, Pharma & Beauty Group, va lansa curând un spray nazal capabil să elimine mai mult de 99% din coronavirus.

Bazat pe apă ionizată, cunoscută pentru proprietățile sale antimicrobiene, acest dispozitiv medical de clasa I are un scop preventiv. Poate fi folosit după ce o persoană s-ar fi expus unui risc de a contacta boala, după călătoria cu un mijloc de transport sau mersul la cumpărături, a declarat pentru AFP Laurent Dodet, președintele P&B, relatează cnews.fr.

Compania de produse cosmetice din Bouches-du-Rhône explică pe pagina sa de LinkedIn, că spray-ul său „ajută la prevenirea răspândirii virale, eliminarea agenților infecțioși din cavitatea nazală și facilizarea evacuării acestora”. Testele clinice efectuate de Institutul de boli infecțioase din Marsilia au concluzionat că a eliminat mai mult de 99% din virus, în 30 de secunde.

Editor : D.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"A devenit oficial aliatul nostru împotriva României!" Anunțul făcut de presa din Kosovo, la două zile după decizia UEFA

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un spray nazal împotriva migrenei a fost autorizat în SUA. Tratamentul poate calma durerea în 15 minute

Novak Djokovic deține 80% din acțiunile unei companii de biotehnologie care lucrează la un tratament anti-Covid

Două noi tratamente anti-COVID au fost aprobate de Agenţia Europeană pentru Medicamente

Cercetătorii italieni au găsit soluția prin care s-ar putea bloca intrarea SARS-CoV-2 în organism

Partenerii noștri