Live

Un bărbat a murit din cauza infecției cu virusul West Nile, transmis de țânțari

Data publicării:
Virusul West Nile se transmite prin înțepătura țânțarului tigru asiatic Foto: Guliver/GettyImages

Un bărbat de 68 de ani din județul Dolj a murit după ce a fost infectat cu virusul West Nile, transmis de țânțari. Pacientul a avut primele semne de boală la 25 august, iar decesul a intervenit două zile mai târziu.

Este primul deces confirmat anul acesta în România din cauza acestei infecții care provoacă meningită și encefalită și care în alți ani a provocat adevărate epidemii. 

În România s-au înregistrat până acum patru cazuri confirmate cu virusul West Nile, informează Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Primul caz confirmat de West Nile a fost anunțat la 6 august, la o femeie din județul Olt.

Cazurile s-au înregistrat la următoarele grupe de vârstă: un caz la categoria 40-49 de ani (femeia din Olt), două cazuri la categoria 60-69 de ani (între care unul soldat cu deces) și un caz la categoria 70-79 de ani.

Este vorba despre două femei și doi bărbați, toți din mediul urban, din județele Bacău (1 caz), Olt (1 caz), Dolj (1 caz), iar un caz este în municipiul București.

Cum ne putem feri de infectarea cu West Nile

Această boală, transmisă prin înțepătura țânțarului-tigru, se poate manifesta și prin forme severe, cum sunt meningita sau encefalita.

În luna iulie, Institutul Cantacuzino confirmase prezența țânțarilor-tigru, care transmit virusul West Nile, și în București, iar Primăria a transmis atunci că va intensifica tratamentele anti-țânțari. 

80% din persoanele infectate cu West Nile nu prezintă simptome, însă atunci când infecţia se instalează trebuie să fiţi foarte atenţi, pentru că boala debutează cu simptomele unei gripe, adică febră ridicată și durere intensă de cap, iar în cazurile severe apar chiar și simptome neurologice, vărsături, erupții cutanate, fotofobie, frisoane ori oboseală cronică și slăbiciune musculară.

Citiți și: Simptomele infecției cu virusul West Nile, care apar la 1 din 5 cazuri. Cine sunt persoanele care pot dezvolta forme foarte grave

Recomandările autorităților pentru populație sunt următoarele:

  • să evite expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi;
  • să utilizeze substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor;
  • să împiedice pătrunderea țânțarilor în casă (prin plase de protecție la ferestre);
  • să asigure desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei;
  • să îndepărteze recipientele de apă stătută și gunoiul menajer din gospodărie.

În 2018, în România s-au înregistrat 36 de decese la nivelul întregii țări din cauza virusului West Nile. Europa s-a confruntat în acel an cu un număr extrem de mare de îmbolnăviri cu virusul West Nile. De la începutul lui 2018 până pe 6 septembrie au fost înregistrate peste 1.000 de cazuri: aproape 800 în ţări membre UE şi alte 314 în state care nu fac parte din blocul comunitar.

În anul 1996, România s-a confruntat cu cea mai severă epidemie de meningită West Nile din Europa. Oficial, s-au înregistrat atunci peste 300 de cazuri.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

INSP: 73 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile în ultimele 4 luni, cele mai multe în București. Nouă pacienți au murit

Anthony Fauci a fost internat în spital după ce s-a infectat cu virusul West Nile

Primul deces din cauza virusului West Nile în România, în acest an

Șapte cazuri confirmate cu virusul West Nile în România. Recomandările INSP pentru oameni

Partenerii noștri