Live

UE a autorizat primul vaccin împotriva unui virus transmis de țântarul tigru. Specia este din ce în ce mai prezentă în Europa

Data publicării:
Țânțarul tigru. Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană a autorizat vineri primul vaccin împotriva chikungunya, un virus transmis în principal de ţânţarul tigru. Specia are o prezență crescută în Europa, alături de alte tipuri de țânțari care răspândesc boli, ca efect al schimbărilor climatice. 

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), care reglementează acest sector, dăduse deja undă verde, la sfârşitul lunii mai, pentru introducerea pe piaţă a acestui vaccin, după un avertisment al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) asupra prezenţei în mai multe ţări din Uniunea Europeană (UE) a ţânţarilor capabili să transmită chikungunya, virusul Zika, febra dengue şi febra galbenă.

Vaccinul, denumit Ixchiq, dezvoltat de laboratorul european Valneva Austria, se prezintă sub forma unei doze unice şi va fi propus persoanelor adulte, cu vârsta peste 18 ani,  transmite AFP, potrivit Agerpres. 

Acest vaccin stimulează organismul să producă anticorpi neutralizanţi la 28 de zile de la administrare, oferind protecţie timp de şase luni.

„Deşi chikungunya nu este endemică în UE, efectele schimbărilor climatice au condus la o prezenţă crescută în Europa a ţânţarilor care transmit boli grave", a explicat Comisia într-un comunicat.

În urma evaluării EMA, toate statele membre au aprobat noul vaccin.

Comisia Europeană a anunţat, de asemenea, vineri, o finanţare de 500.000 de euro pentru un proiect de eradicare prin sterilizare a unui anumit tip de ţânţar din Cipru, singura ţară din UE în care acesta este prezent.

Virusul se răspândeşte în principal în regiunile tropicale şi subtropicale. Infecţia, o boală similară dengue şi celei provocate de virusul Zika, poate provoca pacienţilor febră mare şi leziuni articulare, adesea invalidante.

În prezent, nu există tratament pentru chikungunya, care în kimakonde, o limbă vorbită în Tanzania şi Mozambic, înseamnă boala „omului aplecat", o expresie sugestivă pentru durerile articulare severe resimţite.

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

UE: Meta încalcă normele privind datele cu caracter personal. Compania lui Mark Zuckerberg riscă o amendă de peste 12 miliarde de euro

De mâine, Ungaria preia șefia Consiliului UE. Viktor Orban, prietenul lui Putin, face slujbă pentru Europa la biserică

INS: România, cel mai ieftin stat din UE la alimente şi băuturi nealcoolice în 2023

Germania, Polonia şi Cehia cer UE mai mulţi bani pentru refugiaţii ucraineni de pe teritoriul lor

Partenerii noștri