Temutul virus West Nile se extinde în țară
După atâtea ploi, încă o problemă... s-au înmulțit țânțarii, lucru îngrijorător în condițiile în care, iată, avem cazuri noi de virus West Nile... 18 anul acesta, două cele mai noi în Brăila...
Focar de râie într-un centru de bătrâni din Dolj.
Consum uriaș de suplimente alimentare și vitamine în rândul românilor
Țânțari cu virusul West Nile în patru sectoare din Capitală
Ce a găsit Corpul de Control la Spitalul Pantelimon
Dorel Săndesc, despre scandalul de la Pantelimon
Pacienţi trimişi la cabinete private pentru că medicii nu vor să lucreze în ambulatoriu
O ambulanță cu doi pacienți s-a răsturnat în Argeș
Ploaia torențială a inundat Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Bagdasar-Arseni
Cum ne ferim de pericolul West Nile
Virusul West Nile face primele victime în Brăila. Este vorba despre două persoane care au ajuns la spital cu meningită, după ce au fost înţepate de ţânţari. Din fericire, victimele şi-au primit tratamentul la timp şi au prezentat o formă uşoară de boală şi nu au suferit complicații.
De vină pare să fie dezinsecţia precară a spaţiilor verzi din Brăila. Aşa se explică şi invazia de căpuşe din municipiu, care, numai anul acesta, a băgat în spital, peste 200 de oameni.
Amintim că, anul trecut, Brăila a ocupat locul al doilea la nivel naţional în ceea ce priveşte persoanele infectate cu virusul mortal, cu 17 cazuri, după Bucureşti, unde au fost 18.
Anul trecut opt oameni au murit în urma infecției cu virusul West Nile. Patru decese au fost înregistrate în Bucureşti şi câte unul în Buzău, Brăila, Olt şi Ialomiţa.
În anul 1996 România s-a confruntat cu cea mai severă epidemie de de meningită West Nile din Europa, boală dată de acest virus. Oficial s-au înregistrat atunci peste 300 de cazuri.
Virusul este transmis în special păsărilor, însă poate îmbolnăvi şi oamenii.
Pentru ca infecţia să se răspândească la om este suficientă o singură înţepătură a unui ţânţar deja infectat. În final, sistemul nervos al pacientului va avea de suferit. Se inflamează mai exact meningele, învelişul creierului. Dacă primeşte tratament în timp util, persoana infectată nu va rămâne cu niciun fel de sechele. În caz contrar, se poate ajunge chiar la deces. Cei mai vulnerabili sunt batrânii.
80% din persoanele infectate nu au simptome. Semnale acestei boli sunt febră şi durere de cap intensă, iar în cazurile severe apar şi simptome neurologice: rigiditate a gâtului, vărsături, erupţii cutanate pe piept, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.
Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei mai multe măsuri de protecţie: evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; evitarea zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.); utilizarea substanţelor chimice repelente de ţanţari; asigurarea măsurilor de desecare a bălţirilor de apă din jurul gospodăriilor şi îndepărtarea recipientelor de apă stătută şi a gunoiului menajer.
Țânțarul tigru asiatic este originar din zonele temperate și tropicale ale Asiei și a ajuns, în ultimii ani, și în Europa, fiind semnalat inclusiv în București. Această specie este considerată ca fiind specia cu cea mai mare capacitate invazivă și, potrivit specialiștilor de la Institutul Cantacuzino, poate fi purtătoarea a peste 20 de specii de virusuri, printre care febra oaselor rupte (Denga), febra virală Chikungunya şi meningita West Nile, afecțiune care a omorât, în 2016, în țara noastră, 19 persoane, dintre cele 93 la care a fost diagnosticată.
Potrivit specialiștilor, deși este de talie mică (0,5 cm), țânțarul tigru asiatic este foarte agresiv și nu este deranjat de căldură sau lumină, având activitate diurnă. Perioada de activitate a acestei specii este iunie – octombrie, cu un maxim al densității în lunile august – septembrie, în care sunt necesare măsuri suplimentare de protecție.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News