Sute de vieţi salvate datorită singurului heliport din ţară construit pe un spital
Prima inimă transplantată anul acesta în România a ajuns de la donator la pacientul care a primit-o în doar 70 de minute. Atât a durat drumul, de la Oradea, unde a fost prelevată, la Târgu Mureş, unde a fost făcut transplantul. Şi a fost posibil pentru că elicopterul SMURD a decolat de pe singurul heliport construit pe un spital din România.
Focar de râie într-un centru de bătrâni din Dolj.
Consum uriaș de suplimente alimentare și vitamine în rândul românilor
Un bărbat a căzut pe șine, la Piața Unirii
Accident grav pe Autostrada Bucureşti - Pitești. Trei persoane au ajuns la spital. A fost chemat un elicopter SMURD
Accident între o mașină de pompieri care mergea la intervenție și un autoturism
Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute pe 19 aprilie
Ce a găsit Corpul de Control la Spitalul Pantelimon
Dorel Săndesc, despre scandalul de la Pantelimon
Proprietarul unui elicopter și-a alimentat aparatul la o benzinărie din Curtea de Argeș
Singurul heliport din țară construit pe un spital, cel de la Oradea și-a dovedit din plin utilitatea. Într-un singur an peste 200 de vieţi au fost salvate datorită intervențiilor elicopterului SMURD. Existenţa heliportului a scurtat cu cel puţin 45 de minute timpul de intervenţie pentru pacienţii în stare critică. Luna aceasta a avut loc şi primul transport de organe cu elicopterul din Oradea.
Primul zbor de pe heliportul Spitalului Judeţean din Oradea a avut loc în luna martie a anului trecut.
După trei aterizări de control, au urmat de atunci peste 200 de curse ale elicopterului SMURD. A fost o zi în care s-au înregistrat cinci aterizări, iar anul acesta s-au strâns deja 46 de intervenţii aeropurtate.
Dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean Oradea: "Acest heliport, cu toate că a fost privit cu sceptimism la început, pentru că lumea nu credea că se poate face şi în România, şi-a dovedit utilitatea. Sunt sute de decolări şi aterizări de pe acest heliport şi toată lumea este mulţumită, atât echipajele SMURD, cât şi spitalul, deci şi pacienţii."
Construit la etajul cinci al clădirii spitalului, pe o suprafaţă de 625 de metri pătraţi, heliportul are dotări moderne şi se încadrează în standardele internaţionale de funcţionare.
A fost amenajat în 2015 cu 1,4 milioane de lei proveniţi din donaţii, buget propriu şi din bugetul acordat spitalului de Ministerul Sănătăţii.
Teodor Pogăcean, administratorul heliportului: "Ceea ce oferă actualul heliport ca asigurare aeronautică se situează la nivelul heliporturilor pe care unii dintre ei (n.r. - piloţi) au mai zburat în vest, zona cu care ne comparăm."
Dr. Hadrian Borcea, şef UPU-SMURD Oradea: "Indiferent care este afecţiunea, timpul până la tratamentul final este crucial şi salvator de viaţă şi merită efortul pe care îl face spitalul, pentru că un efort şi financiar şi logistic de a menţine, e ca şi administraţia unui aeroport în miniatură."
Posibilitatea aterizării elicopterului pe heliportul spitalului a scurtat considerabil timpul de intervenţie pentru pacienţii în stare critică. Astfel au crescut şansele acestora de supravieţuire.
Dr. Hadrian Borcea, şef UPU-SMURD Oradea: "Pe vremuri era 20-25 de minute drumul de aici până la aeroport, era transferul între secţie şi ambulanţă, ambulanţă-elicopter - deci cu totul se pierdeau cam 40-45 de minute la plecarea fiecărui pacient. Or, zborul Oradea - Cluj înseamnă 45 de minute."
În luna aprilie a acestui an, de pe heliportul din Oradea a fost efectuat primul transport de organe. Este vorba despre o inimă care a ajuns la un pacient din Tîrgu Mureş în doar o oră şi zece minute.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiţă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News