Live

Studiu: Vaccinul AstraZeneca are un risc scăzut de formare a cheagurilor de sânge

Data actualizării: Data publicării:
Vaccin împotriva Covid-19. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Vaccinul anti-Covid-19 produs de AstraZeneca prezintă un mic risc de formare a cheagurilor de sânge cu un nivel scăzut de trombocite după prima doză dar nu există un risc suplimentar după a doua doză, arată un studiu condus și finanțat de producătorul de farmaceutice, transmite Reuters. Acesta apare după ce au existat îngrijorări privind apariția trombozelor la persoanele vaccinate cu acest ser.

Studiul, publicat în jurnalul medical Lancet, a găsit că rata estimată de tromboză cu sindrom de trombocitopenie (TTS) după prima doză era de 8,1 per milion din cei inoculați, potrivit AstraZeneca.

După cea de-a doua doză de vaccin Vaxzevria, inventat de Universitatea din Oxford, rata era de 2,3 per milion, comparabil cu cea observată la persoanele nevaccinate, mai arată compania anglo-suedeză.

Serul fabricat de AstraZeneca s-a confruntat cu câteva probleme, printre care întârzieri la producție, cazuri rare de efecte secundare severe, inclusiv TTS, care a dus la restricționarea vaccinului în unele țări sau stoparea folosirii acestuia, investigații ale autorităților și aplicarea etichetelor cu atenționări.

Autoritatea UE pentru reglementarea produselor farmaceutice (EMA) a analizat cazurile de TTS din luna martie și a descoperit o posibilă legătură cu Vaxzevria și vaccinul Johnson & Johnson, administrat într-o singură doză. Însă, a transmis că beneficiile per total ale ambelor vaccinuri cântăresc mai mult decât riscurile implicate.

Studiul de miercuri a evaluat cazurile raportate începând cu 30 aprilie, care au avut loc în cele 14 zile de la primirea primei sau celei de-a doua doze, folosind baza globală de date AstraZeneca privind siguranța, mai arată sursa citată.

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Orașul unde aerul este atât de poluat încât jumătate dintre locuitori cer ajutor medical

Prudență la cumpărarea cadourilor de Sărbători. O soluție: vânătoare de promoţii (Studiu)

Numărul deceselor provocate de cancer la nivel mondial se va dubla până în 2050, potrivit unui studiu

Studiu: Românii plătesc cele mai mari rate la bancă din UE

Partenerii noștri